Mesajul lui Erdos Janos, angajat la Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare a devenit viral pe Internet. Vineri, 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni acesta a postat un mesaj pe pagina personală de Facebook în care tranşează problema separării etnice, o falsă problemă pentru românii din Transilvania,
„M-am născut întîmplător maghiar, așa cum tu, cel care citești, tot întîmplător te-ai născut de o anumită nație. Nu, la naștere n-am plîns cu diacriticele alea multe ale maghiarilor. Doar primele cuvinte, alea inteligibile, le-am spus în maghiară. Și am fost crescut de niște maghiari, familia, de la care am învățat primele lucruri în viață.
Mult mai tîrziu am aflat că mai sînt și alte nații. Și ele cu tradițiile, limba proprie. Interesant cum pe mine, copil, nu m-a deranjat asta. Chiar am încercat să învăț limba lor, să mă obișnuiesc cu tradițiile lor, cu felul lor de a fi.
Mai tîrziu am aflat că aparțin unei nații, nația maghiară. Nu m-a făcut mîndru, nu m-a decepționat; am luat la cunoștință. Așa cum am aflat că alții aparțin de altă nație. În ce m-a schimbat asta? Nimic. Doar că mă interesa mai mult nația mea, istoria ei, defectele ei ( de ce nu? ), dar fără să simt că celelalte nații m-ar deranja, ar fi mai bune sau mai rele. Am aflat că există și alte tipuri de oameni; negri, galbeni, roșii… ”Foarte frumos!”-gîndeam. Diversitatea e frumoasă.
Și am crescut. Am trecut prin școală, facultate, armată, loc de muncă. Și vedeam cum încet, încetuc, e o problemă. Degeaba am învățat o altă limbă, care a devenit ca o a doua limbă maternă, e o problemă cu mine. Nu atît cu mine ci cu nația mea. La fel, am văzut că e o problemă și cu celelalte nații. Pentru că asta conta; nația. ”Nația ta a făcut…” Păi, nene; eu sînt eu, care ”M-am născut întîmplător maghiar…” Tu asta vezi la mine? Nimic mai mult? Chiar deranjez? Ți-am făcut ceva rău? Eu personal? Atunci de ce mă urăști? De ce mă suspectezi? ”Vrei Ardealul!” Nu zău? Dar dacă aici m-am născut, aici am mormintele bunicilor, străbunicilor, oare chiar nu-i al meu? Ce să-l mai vreau? Sînt ”titular pe post”. Ai și tu mormintele străbunilor tăi aici? Foarte bine. Încap. Ce frumos că ne întîlnim la cimitir și ne salutăm! Ei sînt împăcați că se odihnesc unul lîngă altul. Așa vom sta și noi. Atunci de ce să nu ne înțelegem bine și cît trăim? Uite! Eu îți întind mîna. Hai să ne strîngem mîinile, să discutăm ca niște oameni ce
…Nu-i mai simplu? Știu; n-avem aceeași nație, dar asta contează? Omule!
Eu cam asta îmi doresc de ”Ziua tuturor maghiarilor de pretutindeni”. Să fie odată înțelegere, să fie odată pace, să fie odată consens, să construim ceva împreună, nu negînd istoria ci trăgînd învățăminte din greșelile conaționalilor noștri.
”Om să fii, că restul vine de la sine.”
Postarea sătmăreanului a atras sute de aprecieri şi comentarii de la persoane care sunt în asentimentul lui.
Trebuie sa-l avem pe Dumnezeu in inima sa intelegem ca suntem toti facuti la fel ,atunci nu este ura si discordie, ci este numai dragoste,intelegere si pace .
Foarte corect,daca am gandi si am judeca toti la fel,majoritatea problemelor s-ar rezolva de la sine.Oriunde in lume,unde oamenii sant civilizati,cat de cat educati,nu sant probleme nationale,etnice..Fiecare are loc unde s-a nascut,unde vrea sa traiasca,iar ceilalti ar trebui sa-l priveasca,sa-l accepte ca pe unul,care inbogateste varietatea ,diversitatea culturala. M-am nascut,am copilarit,am devenit intr-o zona,unde au fost si sant prezenti mai multe etnii,sper sa inbatrinesc tot aici,si sant convins,cum am putut copilarii,creste impreuna,intr-o atmosfera si intelegere foarte buna,vom putea si la batranete,la un „pahar ” de vorbe,sa ne reamintim toate cele din tinerete,facute impreuna.
Numai împreună am putea izbuti!
Daaaa din pacate toate tin de nivelul de civilizatie , suntem doar in faza in care ne batem pentru aghiazma crezand ca e cu adevarat apa sfintita si participam la evenimente electorale votand apoi in functie de nr de mititei sau sticle de bere primite..
Am crescut in Romania si am avut prieteni romani,sasi, unguri tigani ,turci si nu am avut nici o problema cu ei.Totul e sa fi om bun ,milostiv si sa te porti civilizat cu toti oamenii.
Am trait Iin ORADEA peste 15 ani cu o doamna unguroaica de calitate si m-am simtit minunat.Acum traiesc in America si prietena mea e o armeanca f. desteapta nascuta in Constanta.
Niciodata nu am considerat ca fiind roman sunt mai bun decat alte natii si am avut diferiti prieteni dar care au dovedit ca au caracter si ca nu sunt sovini.
Felicitari lui ERDOS JANOS,,un om de mare valoare si care stie cum sa puna problema ARDEALUI ce nu poate fi decat a celor ce locuiesc acolo si ca toti trebuie sa se inteleaga si respecte reciproc.
Nu stiu limba maghiara ,dar unul din cei mai buni prieteni ai mei a fost un ungur din SATU MARE,VANYI ANDREI ,coleg de facultate si de camera 5 ani,nascut la VETIS ,langa granita cu UNGARIA.Am fost la el acasa la VETIS si desi parintii lui nu vorbeau romaneste ne-am inteles minunat.Din pacate prietenul meu acum este in ceruri si pacat ca DUMNEZEU l-a luat dintre noi,lasand-o singura pe sotia lui IBI si pe SABOLCS,baiatul lui.
Da DOAMNE sa fie intelegere si respecT reciproc intre natiile ce traiesc in ARDEAL si ROMANIA,,nu dezbinare si sovinism ce nu duc la nimic bun !!!!!
ComentariiASA GANDESTE UN OM CU CREDINTA IN DUMNEZEU -CARE ESTE UNIC -SI DOAR ASA VOM PUTEA SA REZOLVAM SI MULTE ALTE PROBLEME PE CARE LE AVEM IN TARA SI IN LUME -FELICITARI D-LE JANOS !!!1
Tot respectul … E bine de inteles: faptul ca traind intr-o tara de alta limba si cultura decat cea materna iar scoala a fost facuta in limba populatiei majoritare din acea tara, e beneficiu pe termen lung! Am avut ocazia sa traiesc si sa vad alta tara unde cei care nu cunosteau limba erau marginalizati ocupau cele mai prost platite joburi pe care nimeni altcineva nu le-ar fi ocupat. Fara sa mai adaug ca erau exploatati de cei din propria natie care profitau de nestiinta si optiunile lor limitate de a se descurca. Va doresc numai bine si viata frumoasa!
Felicitări, dle Erdos! Din păcate, nu toți ungurii sau toți românii, pot lucra la Filarmonică!
E ca si cum as fi scris-o eu! Subscriu in totalitate! Mult succes si multa sanatate OMULE!
Subscriu in totalitate! E ca si cum as fi scris-o eu! Mult succes si multa sanatate OMULE!
Sper ca a scris și în ungurește, c a să înțeleagă și cei ce mai vor Ardealul.
Dna. Suciu Ana nu ați înțeles nimic, păcat.
Gargară și vrăjeală ungurească.
E foarte fain articolul , parcă am fi in mijlocul raiului, unde mielul e prieten bun cu leul, dar în realitate simțiți altfel.
Mai parșivă, prefăcută și mai mincinoasă ca etnia maghiară nu există.
Cine vrea autonomie, stat în stat, steag propriu, cine pune la primăriile unde primarul ales este de etnie maghiară steag negru in data de 1 decembrie, cine ?
Nici tu nu ai înțeles nimic
Felicitari d-le Erdos Janos, sunt mandru ca ma trag de pe aceleasi meleaguri cu d-ta. Cata dreptate ai! Nu conteaza ce limba vorbim, ce culoare avem, la ce icoane ne inchinam, de ce natie apartinem. Suntem cu totii oameni, pe cat de diferiti pe atat de asemanatori, traim pe acelasi pamant, respiram acelasi aer, avem aceleasi nazuinte si necazuri, ne bucuram, radem si plangem la fel oriunde am fi.
Primeste te rog de la mine o mana intinsa de prietenie si un gand curat de admiratie si respect.
Sunt intru totul de acord cu dv.Asa ar trebui sa gindeasca toti maghiarii si orice alta natie care traieste in Romania. Totusi ma intreb: de ce exista mereu aceasta tendinta de a revendica un teritoriu,care nu a fost, si nu va fi niciodata unguresc ? De ce exist sate si comune in Romania unde parintii si desigur copii nu vorbesc o boaba romaneste,cita vreme limba oficiala in aceata tara este romana ? De ce Ungaria finanteaza (si gresit Romania accepta) sa functioneze de la gradinite la scoli si facultati in lb.maghiara.cita vreme treiasc aici cu noi in Romania ?? Acceptarea si traiul impreuna in liniste este solutia,dar de sus sunt incitati la ura si pretentii etnice de neacceptat !!
La faza cu finantarea raspund,la restul „presupunerilor” nu fac gargara!Deci,un stat investeste in educatia conationalilor de peste granita!Care este problema/ilegalitatea?
In alta ordine de idei,cum ajuta Romania comunitatea romanilor din Ucraina?
Inca odata se dovedeste ca, cultura individuala face diferenta… In general persoanele mai incete la mintea oricum prea lenta, pun botul la nationalistii care ii atata… si din partea romanilor si din partea ungurilor.
Cu o floare nu se face primăvara… Nu toți maghiarii gândesc la fel ca acest domn. Mergeți domnul meu în ținutul Secuiesc și va convingeți ce părere au cei de acolo apoi vorbiți și scrieți! Vorbiți în românește în secuime sa vedeți cum se uită la voi toți iar chiar dacă știu românește nu vor sa vă răspundă! Mergeți domnul meu acolo și vorbiti despre aceste lucruri cu cei de aceiași etnie sa înțeleagă ca suntem toți români, trăim în România, indiferent de rasă, etnie, culoare.
Te invit la „mine in secuime ” să te convingi singur de eroarea in care trăiesti.Cu stimă.
Da, asa e, Ardealul e al tuturir cei care il locuies romani, maghiari, si alte nationalitativstabilite aici.Atat tim cat el nu se considera ungur si nu vrea ca Ardealul sa revina Ungariei eu zic ca putem trai in pace cu zstfel de maghiari
Apreciez mesajul unui maghiar in legatura cu Ardealul.
Foarte corect.
Respectul reciproc primeaza.
Totusi mesajul e cam ” up side down”.
Romanii nu vor Ardealul pentru ca Ardealul este oricum teritoriul Romanesc.
Deci n-are sens sa cerem ceva ce ne apartine.
Ma inclin cu respect in fata dvs. domnule.Toata admiratia mea.
TOTI , CEI NORMALI , GANDIM LA FEL !Cei manipulati pot sa strige cat -i tine GURA CEA SPURCATA!
SUBSCRIU CELOR SPUSE DE UN OM FRUMOS !
Frumos, adevarat si demn de urmat mesajul Dlui. Erdos. Valabil pentru oricine din orine „natie” care aspira la titlul de OM.
Cu siguranță trebuie postat mesajul de mare finețe al domnului Erdos și în limba maghiară. Nu pentru ca să vadă unii sau alții care vor ceva sau altceva, ci pentru că vizează foarte clar două naționalități și fiind publicat doar în română, ar părea părtinitor și adresat doar românilor, ceea ce nu cred că era în intenția autorului. Oricum, RESPECT!
Ungurule, esti un om frumos!
Primele mele amintiri sunt de la 3 ani, si lumea mea se compunea din parinti, doua prietene la acelasi etaj cu mine, un prieten cu un etaj mai jos, si cele 4 surori unguroaice de la apartamentul de langa el.
Ne jucam cu totii de-a valma si nici nu ne pasa de natii, si ce bine era.
Nici acum nu ne pasa.
Omul e om cand e bun. Cand nu e bun, e porc, si pe cuvant de onoare ca nu conteaza in ce limba grohaie.
Tot respoectul, pentru ceia ce scrieti, ce simtiti si ce sunteti OM!
Cinste tie mai OMULE!
În orașul meu, pe strada mea, unde comunitatea maghiară este destul de bine reprezentata am crescut fericit și trăiesc fericit. Conviețuirea româno – maghiara la nivel local e bună. Apropierea dintre noi e legată de București, iar lucrurile pozitive care ne unesc sunt legate în primul rând de cultură și ecologie. Dacă în trecutul nu prea îndepărtat aveam în Sighetu Marmației un liceu cu secțiile română, maghiară și ucraineană, cu activități comune, în care relațiile interetnice erau de bună calitate, acum, fiecare comunitate are școala ei, lucru bun, pentru că fiecare comunitate are nevoie de un loc unde să se poată pregăti în limba maternă. Asimilarea în limba maternă este mult mai bună, iar dacă un copil își învață propria cultură și istorie rămâne cu o identitate. Dar, prin dispariția activităților comune, specifce scolii, evident, nu mai sunt puncte de întâlnire. Totuși la noi, oamenii sunt normali și își văd de treabă. Relațiile româno – maghiare poartă amprenta interacțiunilor istorice dintre cele două popoare. Dialogul la nivel înalt are rezultate modeste, nereușind să elimine prejudecățile care împovărează aceste relatii. Influența cea mai mare in această poveste o are politicul și presa. Clasele politice sunt în stare de orice pentru păstrarea puterii, iar presa, în general este aservita claselor politice. „Problema maghiară” este supradimensionata de conducătorii României și Ungariei pentru neutralizarea nemulțumirilor sociale și pentru păstrarea puterii. Sensibilitățile naționale sau istorice trebuie respectate. Am convingerea că înțelegerea și armonia vor învinge pentru că împreună suntem mai puternici.
O abordare corectă, realistă, de bun simț, care îndeamnă toți românii indiferent de naționalitate să se respecte, să se înțeleagă, într-un cuvânt să coabiteze pașnic!
Tot ce a spus este de la excelent la superlativ, cu exceptia titltlului : nu poti sa vrei ceva ce ai dintotdeauna.
La ce te referi? Cumva la Transilvania pe care îl avem de 100 de ani? Nu uita că înainte era voievodat și pe urmă a aparținut Austro-Ungariei respectiv Ungariei! Deci de când și până unde din totdeauna?
Domnule Erdos Janos , FELICITARI !!!
Eu sunt un roman ardelean cu iubire fata de natia si limba mea materna – romana, limba neo-latina, cu care ma mandresc mult – dar crescut intr-o familie care nu a cultivat sovinismul. Cu ungurii si nemtii ne-am inteles totdeauna foarte bine, prietenii din copilarie cei mai multi sunt unguri, ne jucam impreuna si atunci am invatat primele cuvinte maghiare, cum e de obicei aproape peste tot in Ardeal. Nu vorbesc ungureste dar inteleg putin.
Sa intre in cap oricui ca Ardealul nu este al ungurilor, nici al romanilor, nici al nemtilor, etc, ci al nostru, al ardelenilor de orice limba am fi. Noi, cu totii trebuie sa ne simtim acasa aici, unde ne-am nascut, unde am convietuit de secole.
Un sovin, un nationalist extremist (indiferent de natie), dupa parerea mea, e un salbatic, un necivilizat, tinand cont si de faptul ca suntem in Europa! Sa lasam pe politicienii actuali deoparte, nu sunt sinceri, ne incita la ura, la dezbinare.
Ce frumos e cand poti sa traiesti in pace si respect cu toti oamenii, creaturi ale lui Dumnezeu.
Pax et Bonum! – Pace si Bine! – salutul franciscanilor.
Lo noi e o zicala „KETTÖN ÁLL A VÁSÁR” targul sta din doua parti.Daca exista aceasi buna vointa,bazata pe pace si intalegere reciproca,in aceasi masura.Nu ne putem expropria sau inlatura unu pe celalalt,nu poate fi unu superior celuilalt,unul primordial si celalalt second in ierarhie.
Aveti probleme la cap domnu „natia ungur”. Si va explic si de ce. Daca un roman se duce intr-o tara straina poate la prima si a doua generatie inca zice ca el e natia romana. Dar cel nascut in strainatate la a 3 sau la a 4 generatie ma indoiesc ca mai raspunde ca citez „natia” lui e romana. O sa spuna ca „natia” lui e a tarii in care locuieste dar a avut bunici/stabunici romani.
Ori voi sunteti la 3-4 generatia nascuta pe taramul asta care se numeste Romania (incepand cu 1918) si voi inca ziceti ca sunteti unguri.
Sunteti incapabili sa va adaptati. De ce? Probabil pt ca credeti ca pamantul asta candva in viitor o sa se numeasca din nou Ungaria. Ghici ce? Imperiul austro-ungar nu se mai intoarce. Si cu cat intelegeti si voi mai repede asta cu atat o sa aveti mai putine probleme la cap si in viata.
Normalitatea asa este asa se mentine asa se construieste si pentru alte secole ! succes si avem loc cu totii dar sa si facem cate ceva .. zp
Frumos dar are o problema de logica.
Nu maghiarii din Romania vor Ardealul.
Aia din Ungaria il vor.
Maghiarii din Romania, pe care cei din Ungaria ii cam considera de a doua, sau chiar a treia categorie, sunt doar manipulati.
Kosenem seipen. Nu stiu cum se scrie in magyara. Dar stiti ce vreau sa spun.
Am foarte multi prieteni maghiari.M-am înțeles cu ei mai bine decât cu un frate.N-am avut niciodată probleme etnice.Putem trăi împreună
dar in primul rand este a României și a românilor! Deci ceilalți sa ii respecte limba, tradițiile și românii dacă își doresc respectul. PUNCT
Dacă am gândi toți așa,unguri și români,lumea asta ar fi mai bună.Janos,îți strâng mâna și îți doresc numai bine.
TRIANON
.
Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial.
Tratatul de la Trianon a consfințit trecerea către statele succesoare sau vecine a 71% din teritoriul Ungară și a 63% din populație, aceasta din urmă, în majoritatea ei, alcătuită din etnici ne-maghiari.
Peste 2.535.000 de etnici maghiari au ajuns în afara teritoriului Ungariei, .
După orice război, oriunde și oricând în lume, au fost învinși și învingători. Întotdeauna, învinșii au fost pedepsiți, iar învingătorii au decis soarta țărilor din zona lor de acțiune.
Desigur aceste decizii pentru Ungaria a însemnat o catasrofă națională.Granițele existente de peste o mie de ani pănă acuma nu au fost modificate.Culmile Carpațiilor Oriental și cel Meridional
au fost granițele naturale statornice.Aici au fost hotarele I Voievodatele Moldovei și a Munteniei dela apariția a lor pe harta Europei……..Dragoș Vodă; 1347 respectiv Basrab I: 1342. deci după mai bine de trei secole după încoronarea a primului rege creștin al Ungariei Ștefan I.(Cel Sfînt)de către Papa de la Roma Silvestru II.
Romania atunci a căștigat o suprafața totală a Transilvaniei, împreună cu Banat, Crișana, Sătmar și Maramureș, însumează 100.293 km², care repreprezintă 42,1% din totalul suprafeței României. Populația ce trăiește acuma în acest spațiu numără 7.221.733 locuitori, cifră care reprezintă aproximativ o treime din cea a populației României. din care Maghiari doar 6.1% Atunci în 1920 avea
Total
cc.5.650.000
Din care Romăni 57,3%
Maghiari 25,5%
Germani 10,6%
Aici existau peste 20 de orașe mai mari și cc.6000 de orășele,comune și sate.
Transilvania este bogată în resurse naturale, în special lignit, minereu de fier, plumb, mangan,, cupru, aur gaze naturale, sare și sulf. Ca industrie, erau atunci centre majore de procesare a fierului și oțelului, diferite fabrici mecanice ,centre de producere curentul electric cât și complexe industriale a pieli și textile. Agro-alimentare,etc
Prima cale ferată dată în folosință a fost calea ferată Oravița–Baziaș din Banat (1854), pentru trafic de marfă. Prima cale ferată construită pentru trafic de călători a fost calea ferată Szeged–Timișoara, care a conectat Timișoara în anul 1857 la rețeaua feroviară. Aceasta a fost extinsă în anii 1860-1870 spre Transilvania (1868), Bucovina, Muntenia și Moldova (1869) și Oltenia (1875).
Învățămăntul se desfășurau în școli elementare și confesionale organizate metodic în comune și orașe,cel de mediu în gimnazii,licee,uni idintre ei cu o tradiție remarcabile.Minoritățiile de a semenea,cu limba de predare respective.Universitate cu mai multe facultăți funcționa deja di n secolul al XIX-lea
Sănătate puplică funcționa în coplexe de clădir spitalicești existănd și azi în mari orașe Cluj,Tg.Mureș,Timișoara,Sibiu etc.
Bariera naturală al Munții Carpatic forma într o oarecare măsură și o graniță culturală între est și vest
în favoarea Vestului,ce a ce este valabil cumva și în zilele noastre,pănă azi 4.iunie 2020 ziua centenară al Trianolului.
Din păcate încă și acuma mai sunt scandate niște sloganuri naționaliste chiar și de guvernanții noștri,iar politică cănd începe să sciopăteze ei încearcă să se camumfleze în spatele acestora.
Transilvania aparține Romăniei și nimeni nu vrea să ieie,găndiți-vă bine înainte de a rostii asemenea aberații ,,Cine ,care țară ar avea nevoie de o minoritate de peste 70% de peste 6.000.000 de oameni,,????
Noi din această parte al țări noastre,unde ne-am născut noi cu toți și străbunii noștri ,vom trăi în pace și prietenie,ne vom respecta reciproc și vom munci îmreună cot la cot,ca să clădim un viitor fericit și bogat pentru noi precum și urmașilor noastri în aceasta mare comunitate Europene , cu dorința de a progresa în sus părăsind acest loc de ne invidiat în care ne poziționăm în prezent.