Vestea pierderii Casei Memoriale „Elie Wiesel” în favoarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” continuă să producă nemulțumiri în rândul opiniei publice din Sighetu Marmației. Dacă ieri ne-a fost trimisă scrisoarea deschisă redactată de jurnalistul Teofil Ivanciuc, azi publicăm punctul de vedere al Muzeului Maramureșean, prin vocea directorului Gheorghe Todinca.
*
Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației, aflat sub directa dumneavoastră subordonare, funcționează ca un muzeu regional având ca arie de reprezentare provincia istorică Maramureș.
Sighetul Marmației este singurul municipiu nereședință de județ ce deține un bogat patrimoniu muzeal, care pe lângă expozițiile de etnografie, istorie, științele naturii are un superb muzeu al satului maramureșean și opt mari obiective muzeale-case muzeu. Astfel, deținem la Sighet Casa Dr. Ioan Mihalyi de Apșa, Casa muzeu Elie Wiesel – Muzeul Culturii și Civilizației Evreiești din Maramureș, Casa Ilie Lazăr la Giulești, Casa Kazar în Vadu Izei, Casa Deac Moșu în Bogdan Vodă, Casa Dunca în Ieud, Casa Stan Ioan Pătraș în Săpânța și Casa muzeu școală confesională în Bârsana.
Cu profundă îngrijorare am aflat de intenția de scoatere a Muzeului Maramureșean din spațiul Casei Elie Wiesel, urmând a fi cedată Institutului Național de Studiere a Holocaustului din România ”Elie Wiesel” din București.
Nimeni, niciodată, nu ne-a consultat sau abordat pentru acest transfer atât de păgubos în intenția sa pentru instituția noastră, pentru cultura sigheteană și pentru cetățenii orașului.
După cum se știe, Casa muzeu Elie Wiesel – Muzeul Culturii și Civilizației Evreiești din Maramureș, a fost deschisă oficial la 29 iulie 2002, în prezența ilustrului fiu al Sighetului, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Domnul Elie Wiesel, a ambasadelor SUA și Israel, a președintelui de atunci al României, domnul Ion Iliescu, și a numeroase personalități din țară și din stăinătate.
În anul 2002, Ministerul Culturii și Cultelor, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor conferă Muzeului Maramureșului din Sighetu Marmației Premiul Tancred Bănățeanu pentru amenajarea expozițională și introducerea în circuitul turistic al Muzeului Culturii și Civilizației Evreiești din Maramureș – Casa Elie Wiesel.
Prin planul tematic și reorganizările din anul 2012, muzeografii instituției noastre au dat casei memoriale un simbol aparte, ce prezintă viața evreilor din Maramureș înainte și după Holocaust, date importante și fotografii despre Elie Wiesel în casa natală.
În ultima sa scrisoare adresată Primăriei Sighetu Marmației, Consiliului local, Muzeului și cetățenilor orașului, Elie Wiesel scria: ”Nu vă puteți închipui cât de rău îmi pare că nu pot fi azi alături de dumneavoastră. Muzeul pe care l-ați creat și organizat în casa în care am locuit este de mare importanță. Toți cei care i-au trecut pragul sunt sigur că au simțit atmosfera vremurilor când eu și familia mea încă mai trăiam acolo. Cu toată afecțiunea și recunoștința, Elie Wiesel.” (noiembrie 2012).
După decesul în iulie 2016 a ilustrei personalități, conducerea muzeului, prin muzeografii de specialitate, a luat contact cu fiul acestuia, domnul Elisha Wiesel, stabilindu-se pentru viitor coordonarea unei acțiuni comune de a face o casă memorială care să includă obiecte, documente, fotografii, diplome ale marelui dispărut.
Menționăm că în toți cei 15 ani de la inaugurarea casei-muzeu, i-au trecut pragul zeci de mii de vizitatori (în 2016 numărul vizitatorilor a depășit 4200, vizitatori cu plată). Până la 1 decembrie 2017, la Muzeul Maramureșului au fost înregistrați 50.000 vizitatori cu plată, fiind unul dintre cele mai vizitate complexe muzeale din România.
La Casa muzeu Elie Wiesel am organizat în toți acești ani sesiuni științifice, simpozioane, întâlniri cu mari personalități (Heidi Fried, Maia Morgerstern etc.), întruniri ale evreilor din Sighet și din diaspora evreiască, făcând din casa-muzeu un loc al toleranței.
Pierderea acestei case simbol al înțelegerii dintre noi va fi percepută ca o separare a memoriei evreilor, a lui Elie Wiesel de ce înseamnă cu adevărat memoria personalității sale la Sighet.
Vestea pierderii Casei Elie Wiesel de la Muzeul Maramureșean a provocat din prima zi o vie emoție în spațiul public. Comunitatea evreilor sigheteni este alături de noi, afirmând că ”nu dăm nimănui Casa Elie Wiesel, Elie Wiesel este al nostru și casa lui este a noastră, a Sighetului” (Markus Sorin, 12 decembrie 2017). La fel spun și românii ”Casa Wiesel este a Sighetului și așa trebuie să rămână” (Teofil Ivanciuc, 12 decembrie 2017).
Consiliul de administrație și Consiliul științific al Muzeului Maramureșean din Sighetul Marmației m-au mandatat să prezint acest punct de vedere ferm al nostru, de a vă ruga, având puterea de decizie, să nu lăsați separarea Casei Elie Wiesel de instituția noastră. Nu vrem să fim partinici, nu ne implicăm în tabere politice, nu scriem pe Facebook despre înțelegeri politice, incompetențe, rele intenții sau nepăsare.
Argumentul economiilor, al competenței noastre ca specialiști, ne jignește și ne dă dreptul la a fi mândri de munca noastră, de talentul nostru de muzeografi și de înțelegerea pentru lumea din jur și problemele ei.
Sighetul și sighetenii se mândresc cu orașul care este ”capitala culturală a Țării Maramureșului”, ”Orașul muzeelor”. Așa să fie!
Cu tot respectul ce vi-l port tuturor și fiecăruia dintre dumneavoastră,
muzeograf Gheorghe Todinca, director al Muzeului Maramureșean