Trei tineri “nebuni si frumosi” au avut ideea de a pune la cale o noua asociatie care isi propune perpetuarea identitatii culturale romanesti. Asociatia pentru Cultura si Civilizatie care si-a inceput activitatea in Maramures nu va fi formata exclusiv din specialisti. Din aceasta organizatie poate face parte orice om, de orice varsta, care isi doreste sa redescopere cultura si civilizatia.
Asociatia pentru Cultura si Civilizatie si-a propus sa repuna in valoare elementele de identitate culturala locala, zonala, nationala si europeana, punandu-le in circulatie nationala si internationala. Pe langa activitatile culturale specifice, se doreste chiar crearea unei biblioteci electronice si a unei arhive neconventionale. Mai presus de toate acestea, membrii fondatori ai asociatiei isi doresc sa puna in legatura cele doua concepte: cultura si civilizatia.
“Probabil ca pare ca sunt destule asociatii pe fenomenul cultural, dar era nevoie de o asociatie care sa repuna in discutie relatia dintre cultura si civilizatie pentru ca mereu se considera ca ele spun unul si acelasi lucru, aceste cuvinte, concepte, dar ele sunt de fapt inter-independente. Nu exista cultura fara civilizatie, cum nu exista civilizatie fara cultura. In primul rand ne propunem perpetuarea si promovarea identitatii culturale, dar o identitate culturala romaneasca, ce ar urma sa refaca relatia dintre maramureseni, dobrogeni, moldoveni. De asemenea, identitatea romaneasca trebuie raportata la identitatea europeana, la cea universala”, a declarat presedintele Asociatiei, conf. univ. dr Delia Suiogan.
Un prim proiect al asociatiei va fi cel legat de redescoperirea sunetelor muzicale vechi. Se va incepe cu Maramuresul si se va pune accent pe sunet, culori, pe fond. Din asociatie va putea face parte orice persoana care vrea sa redescopere cultura si civilizatia romaneasca.
“Aceasta asociatie nu e creata pentru ceva sau pentru cineva. Nu e doar pentru tineri, nu e nici doar pentru specialisti. E cu tineri, pentru tineri, dar si pentru omul acela de orice varsta ar fi, de orice nivel profesional ar fi, care vrea sa se redescopere ca parte a unei culturi si civilizatii care are radacini adanci, profunde si pe care trebuie sa le cunoastem”, a mai spus Delia Suiogan.
Unul dintre membrii fondatori ai asociatiei este Petru Pap, regizorul filmului documentar “Tapinarii – Tribul muntilor”, care a fost premiat anul trecut la Festivalul de Film International din Piatra Neamt. Alaturi de acesta au mai contribuit Hanna Pap si Claudiu Moise. Cei care doresc sa afle detalii despre asociatie pot accesa pagina de facebook sau site-ul acesteia, ascult.org.
Sursa: Camelia Tocaci