De praznicul împărătesc al Schimbării la Faţă a Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, la Mănăstirea Botiza din Maramureşul Voievodal, Protopopiatul Vişeu, Sfânta Liturghie cu ocazia hramului în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.
Credincioşi mulţi au venit în întâmpinarea Preasfinţitului Părinte Iustin, în frunte cu maica stareţă stavrofora Rafaela Rogojan şi obştea, primarul Florea Poenar din Botiza, primarul Nicolae Burzo din Groşii Ţibleşului şi primarul Liviu Tămaş din Budeşti, alături de preoţi din soborul slujitor.
Au făcut parte din sobor Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, Protos. Sofronie Perţa, stareţul Mănăstirii Dragomireşti, Protos. Nifon Neamciuc, stareţul Mănăstirii Strâmtura, Protos. Mihail Bud, stareţul Mănăstirii Budeşti, Pr. Vlad Călin, secretar protopopesc, preoţii din Botiza, preoţi invitaţi din parohiile de pe Valea Izei şi Vişeului, arhidiaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Anastasios” dirijat de Dr. Iustinian Ioachim Simion iar la Chinonic a cântat şi solista Măriuca Trifoi.
Mii de credincioşi au venit la hramul Mănăstirii Botiza, atât din localitate, cât şi din alte parohii de pe Văile Izei şi ale Vişeului, Marei şi Cosăului, unii fiind cei care s-au întors în concediu la părinţi şi neamuri, cu copii, care au fost împărtăşiţi în timpul Sfintei Liturghii.
Dealul întreg pe care este aşezată mănăstirea a fost plin de credincioşi, care, s-au retras la umbra copacilor şi pomilor deşi nu a fost o căldură toridă, ca să fie protejaţi de razele soarelui în cazul unei călduri mai mari.
Un frumos şi cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop IUSTIN cu ocazia acestui hram, în faţa unei mulţimi de credincioşi care i-au apreciat învăţăturile din Sfânta Scriptură spuse într-un mod accesibil.
Întâistătătorul Eparhiei le-a vorbit despre sărbătorile lunii august, după care a trecut la explicarea Evangheliei care se citeşte la acest praznic împărătesc.
”Sfinţii Părinţi au rânduit această sărbătoare în ultima lună a anului bisericesc, august, pentru că ea este plină de slavă şi de lumină, deoarece Mântuitorul, în această sărbătoare, se arată Sfinţilor Apostoli şi prin Sfintele Evanghelii ni se desluşeşte şi nouă această taină pentru câteva momente pentru ca Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat îşi arată slava şi strălucire Dumnezeirii Sale. Aşa va şi veni cum L-au văzut Sfinţii Apostoli pe Tabor, Petru, Iacob şi Ioan, cei trei Apostoli apropiaţi ai Mântuitorului şi martori la toate momentele şi evenimentele importante. Aşa cum L-au văzut, cu faţa strălucind ca soarele şi veşmintele albe ca lumina, aşa va şi veni, pe norii cerului, cu slavă şi cu putere multă, să judece viii şi morţii, să întemeieze o împărăţie veşnică, şi Împărăţia Cea Veşnică a Fiului lui Dumnezeu, căreia îi vor fi părtaşi toţi cei ce se vor mântui şi vor intra în această Împărăţie nu va avea sfârşit. Aşa ne învaţă Sfânta noastră Biserică, aşa credem noi, aşa mărturisim noi adevărurile de credinţă ale Bisericii lui Hristos şi ale vieţii noastre creştine”.
Apoi ierarhul a explicat de ce au fost duşi cei doi prooroci să vadă minunea Schimbării la Faţă a Domnului:
„Din pericopa evanghelică şi din minunea Schimbării la Faţă a Domnului trebuie să reţinem că cei doi oameni mari şi sfinţi, normativi, Moise, primitorul şi dătătorul Legii, şi Ilie, marele prooroc al lui Dumnezeu, om al lui Dumnezeu, ales al lui Dumnezeu, nu s-au învrednicit să vadă faţa lui Dumnezeu şi slava lui. Şi de aceea, zic Sfinţii Părinţi, i-a dus Mântuitorul lângă El, ca să vadă faţa lui Dumnezeu. Hristos este Dumnezeu adevărat Fiul lui Dumnezeu, Născut din Tatăl mai înainte de toţi vecii. Cine a văzut pe Fiul a văzut pe Tatăl. Şi, deci, cei doi prooroci au fost aduşi să vadă împlinirea profeţiilor şi să vadă pe Dumnezeu”.
Distincţii
În Anul Omagial al satului românesc, al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a distins-o pe maica stareţă Stavrofora Rafaela Rogojan cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Gramata Episcopală care atestă acest lucru şi i-a înmânat Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” pentru contribuţia la înălţarea acestei mănăstiri în unul din cele mai vizitate sate din Maramureşul Voievodal, Botiza, şi pentru că a avut ascultare mai mulţi ani lângă Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian.
Primarului Florea Poenar i-a fost înmânată Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” pentru felul în care are grijă de Mănăstirea Botiza, accesul către aceasta fiind uşurat de un al doilea strat de asfalt turnat în acest an.
Botiza este printre puţinele mănăstiri din Eparhie la care accesul se face pe asfalt.
Preasfinţitul Părinte Episcop IUSTIN a primit din partea maicii stareţe şi a obştii o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, deoarece ne aflăm în Postul Adormirii Maicii Domnului.
În cuvântul de mulţumire, Arhim. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor, a amintit că de la înfiinţarea acestei mănăstiri Preasfinţitul Părinte IUSTIN nu a lipsit de la niciun hram.