Peste 1.000 de persoane au participat, azi, 30 noiembrie, la Alba Iulia, la deschiderea manifestarilor organizate cu ocazia Zilei Nationale, autoritatile locale inaugurand si latura de vest a Cetatii Alba Carolina, restaurata printr-un proiect european in valoare de peste 15 milioane de euro.
Manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale au inceput, azi, 30 noiembrie, cu un ceremonial solemn in cadrul caruia a fost arborat drapelul national pe catargul din fata Catedralei Reintregirii din municipiu, transmite corespondentul Mediafax. Peste 1.000 de persoane, intre care si fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, dar si reprezentantii administratiilor locale din doua orase infratite cu Alba Iulia, din Bulgaria si Croatia, au participat la deschiderea oficiala a manifestarilor.
Ulterior, Primaria Alba Iulia a inaugurat si a deschis pentru public latura de vest a Cetatii Alba Carolina, care a fost reconstituita si restaurata in ultimii ani printr-un proiect european in valoare de peste 15 milioane de euro (68 de milioane de lei).
Latura de vest a fortificatiei a fost distrusa in 1921 cand a inceput constructia Catedralei Reintregirii din Alba Iulia, atunci zidurile fiind dinamitate, iar santul fiind acoperit cu pamant. Lucrarile de restaurare si reconstuire au presupus refacerea intregii laturi, a zidurilor, santurilor si ravelinelor, astfel incat sa arate ca inainte de 1921. Cetatea din Alba Iulia a fost construita la inceputul secolului al XVIII-lea, intre anii 1714-1738, fiind considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din Romania. In ultimii ani pentru restaurarea intregii cetati au fost investite sume in valoare de peste 60 de milioane de euro atrase din fonduri europene.
Manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale a Romaniei continua, in aceasta seara, cu un program cultural organizat sub genericul „Festival de Romania”, care cuprinde concerte si spectacole, dar si un moment inedit organizat de cateva sute de cercetasi din intreaga tara care vor crea o inima tricolora cu torte aprinse in fata Catedralei Reintregirii.
Seara se va incheia cu un spectacol de dans si lumina – „Dansul zmeilor”. Pornind de la basmele romanesti, trupele Crispus si Cobzality construiesc un univers in care fiintele fantastice coexista. Zmeii, balaurii, Feti Frumosi impreuna cu Ilene Cosanzene se intalnesc intr-un dans initiatic, care rupe bariera dintre cele doua lumi: cea a basmului si cea a realitatii de zi cu zi. Tot in aceasta seara, autoritatile din Alba Iulia vor aprinde iluminatul festiv de sarbatori, orasul si cetatea fiind imbracate in ghirlande, perdele de leduri, arcade, globuri luminoase, cascade de lumini, iar seara se va incheia cu un concert Sensor.
De asemenea, in aceasta perioada, la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia este expus pentru public aparatul de fotografiat cu burduf folosit de Samoila Marza la 1 Decembrie 1918 pentru a realiza celebrele fotografii ale Marii Adunari Nationale. Aparatul se afla in proprietatea muzeului din Alba Iulia, fiind achizitionat chiar de la fotograf, iar cu el au fost realizate singurele fotografii de la Marea Unire din 1918.
Sursa: Mediafax