O figura aparte printre participantii la manifestarile organizate, duminica, la Alba Iulia, de Ziua Nationala este un barbat de 80 de ani din Caras Severin, imbracat in costum popular, prezent din 1990, an de an, de 1 Decembrie in „Orasul Marii Uniri”. Vornic Ioan Racu, din satul Varciorova, zona Caransebes, a fost pentru prima data la Alba Iulia de 1 Decembrie 1968, la Semicentenarul Unirii. Din 1990, de cand Ziua Nationala se sarbatoreste in 1 Decembrie, barbatul a venit in fiecare an la Alba Iulia „pentru a respecta istoria romanilor”.
„Aici s-a semnat actul Unirii”, a subliniat batranul. Intrebat daca nu i-a fost greu sa se deplaseze la Alba Iulia de la o asemenea distanta, barbatul a raspuns ca nu, deoarece are vointa, chiar daca are o pensie de doar 350 de lei, reprosand „miliardarilor ca nu vin si ei de Ziua Nationala in „Orasul Marii Uniri”.
La Alba Iulia au fost prezente si 30 de persoane din Chisinau in cadrul actiunii „Drumul Unirii”. Oamenii, de diferite varste, au plecat din Republica Moldova in urma cu o saptamana, mergand pe jos prin localitati si poposind noaptea la manastiri. La festivitati au venit si romani din diaspora, din peste 20 de tari si zone de romanitate, participanti la Congresul Spiritualitatii Romanesti.
De asemenea, a fost prezent, ca in fiecare an, un grup masiv de studenti basarabeni, care au afisat mesaje menite, in opinia acestora, sa aminteasca faptul ca unirea nu este intreaga fara Basarabia. Tinerii, membri ai Platformei Civice Actiunea 2012, vor lansa duminica seara, atat in Alba Iulia, cat si in Chisinau, cate 95 de lampioane, pentru a sublinia „necesitatea reintregirii nationale dupa 95 de ani de la Marea Unire”.
Sursa: Agerpres