Cei mai multi romani au mare nevoie de o pauza, ritmul alert de viata sleindu-i de puteri. In ultimii ani, cei care au dorit cu adevarat sa realizeze ceva si care si-au stabilit idealuri in viata au fost nevoiti sa se lupte cu mai multa indarjire. Din efortul de a strange bani, din nevoia de a-si dovedi profesionalismul si de a-si face o cariera, tineri si adulti nu au mai au timp sa se bucure de viata pentru ca au fost prea prinsi intre serviciu si casa.
48 de ore de munca pe saptamana i-ar falimenta pe romani
Moto-ul anilor postdecembristi a fost pentru numerosi romani indemnul liric al lui George Cosbuc: ”O lupta-i viata; deci te lupta / Cu dragoste de ea, cu dor.” Fara munca, prea putini obtin ceva, dar banii si succesele vin nu doar greu, ci si la un pret mare – pe care medicii l-au botezat ”oboseala cronica”.
Codul muncii prevede in mod clar ca ”pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana” si ca, de regula, ”repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus”.
De asemnea, in lege se arata ca ”durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare” si ca doar pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata mai mare de lucru.
Patronii sunt de acord ca se munceste mult, dar nu recunosc in ruptul capului ca i-ar forta pe salariati sa ramana peste program. ”Orele suplimentare sunt platite”, a spus unul dintre ei, dar tot el a adaugat ca ar falimenta daca ar respecta legea ”pana la ultima litera” pentru ca ar fi nevoit sa angajaze un numar mult mai mare de oameni ca sa isi poata desfasura activitatea.
Exploatarea prin munca este acceptata de angajati
Angajatii cunosc prevederile, la fel cum stiu ca au dreptul la o zi libera in care durata zilnica a timpului de munca este de 12 ore, numai ca isi ignora drepturile pana in momentul in care nu sunt platiti pentru munca prestata.
Seful Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Maramures, Delia Tarlea, a declarat ca ”de la inceputul anului si pana in prezent, cele mai multe amenzi date de inspectori la nivel de judet au fost pentru nerespectarea duratei timpului de lucru de 8 ore”. Ea a precizat ca fisele de pontaj sunt in numeroase cazuri fictive si nu au inscrise orele suplimentare pe care salariatii le presteaza.
”Este un fenomen, pe care nu putem sa il si stapanim. Sunt dese situatiile in care primim sesizari de la angajati, iar in momentul in care mergem in control acestia se tem sa recunoasca ca fac ore suplimentare. Atata vreme cat sunt platiti, nu isi dau in vileag patronii. Se fac contabilitati paralele, cunoastem ce se intampla, insa noi nu putem sa facem perchezitie in firme”, a declarat Delia Tarlea.
In momentul controalelor ITM Maramures, toti salariatii au de completat cate o declaratie pe proprie raspundere in care trebuie sa specifice si numarul de ore lucrate pe zi. ”Pe toate se trece 8 ore. Niciunul nu spune ca ar lucra mai mult de atat, desi in unele cazuri e evident ca nu se intampla asa”, a aratat seful institutiei. De altfel, Delia Tarlea a recunoscut ca si ea mai incalca legea, pentru ca e nevoita sa se documenteze si in afara orelor de program.
Pentru maramuresean conteaza banul
Contractele colective de munca, unde durata timpului de munca se precizeaza in mod clar, nici nu mai conteaza, dovada e si faptul ca se incheie tot mai putine asemenea acte. Potrivit declaratiilor sefului directiei muncii Maramures, Ovidiu Morar, din cele aproximativ 400 de societati comerciale din Baia Mare care indeplinesc conditiile pentru a incheia contractul colectiv de munca doar jumatate au semnat documentul.
Chiar si in firmele in care exista, sindicatele nu se leaga decat rare ori de incalcarea perioadei de lucru. Preocuparea majora este plata muncii. Pentru toti romanii, banul conteaza. Cata vreme acesta vine, chiar si dupa 12 – 13 ore de munca, nimic nu mai conteaza.
Efectele muncii indelungate si a stresului continuu se reflecta in numarul mare al concediilor medicale acordate de medici, precum si al duratei scurte de viata dupa pensionare. In plus, neurastenia, adica oboseala cronica, este o afectiune tot mai prezenta in randul maramuresenilor. Putini stiu insa ca sufera de ea, pentru ca bolnavii ajung la medic cand dobandesc deja si alte afectiuni, provocate insa tot de lipsa de odihna.
”Nu am chef azi, nu am chef de nimic!”
Medicul psihiatru Dorina Donca, seful Laboratului de Sanatate Mintala Maramures, a precizat ca simptomele in cazul oboselii cronice se pot manifesta diferit de la om la om. ”Cand pentru o perioada mai lunga de timp te trezesti si nu poti sa spui ca te-ai odihnit suficient , cand nici macar weekend-ul nu iti mai ajunge sa te relaxezi, cand de dimineata nu ai chef de nimic, poti deja sa iti pui intrebari”, a precizat specialistul. Neatentia, lipsa de concentrare, nervozitatea crescuta sunt si ele indicii de luat in seama.
Ea a precizat ca afectiunea a fost diagnosticata in al doilea razboi mondial la soldatii americani, care nu dormeau suficient din cauza luptelor. De atunci, campul de lupta s-a mutat in fabrici si birouri, iar batalia este una pentru supravietuire fie financiara, fie profesionala. Presiunea asupra angajatilor este tot mai mare, iar uzura de asemenea.
Medicul Dorina Donca a precizat insa ca totul ”depinde de structura de personalitate si de felul in care fiecare isi ierarhizeaza valorile, pentru ca persoanele meticuloase, perfectionistii, cei constiinciosi dedica mai mult timp muncii. Unii ajung sa se inece in munca pentru ca tine de firea lor. Altii au anumite teluri. In plus, in Romania a aparut si nevoia de a-ti lua mai multe slujbe pentru a avea o viata la un anumit standard. Sunt persoane care rezista si sunt persoane care cedeaza, pentru ca nu sunt suficient de puternice si pentru care fiecare esec este egal cu un dezastru”.
Pauzele lungi si dese chiar sunt cheia marilor succese
Multi uita sau se fac ca nu vad ca trebuie sa reduca ritmul, iar de aici apar si complicatiile. Specialistul maramuresean a precizat ca solutia ar fi ca fiecare sa isi faca o analiza a activitatii si sa isi stabileasca prioritatile.
”O detasare de problemele zilnice chiar si pentru 30 de secunde poate fi utila. E nevoie la un moment dat sa iesi din ritmul infernal al vietii”, a precizat Dorina Dunca. Ea a precizat ca nici in afara tarii situatia nu este diferita, dovada fiind numerosii maramureseni care au nevoie de consultatii psihiatrice dupa ce se intorc de la munca din UE.
Ceausescu, pe vremea caruia paradele de 1 Mai erau obligatorii pentru sarbatorirea muncitorului roman, ar putea fi fericit, tinand cont de timpul actual de lucru din Romania. De altfel, medicul Dan Marinca chiar a amintit ca ”in Epoca de aur, erau doua proverbe pline de intelepciune: «Munca l-a creat pe om, dar nici lenea nu a omorat pe nimeni» si «Munca il innobileaza pe om, dar societatea noastra nu are nevoie de nobili». Concluzia? Respectati porunca a treia din Decalog: «Adu-ti aminte sa sfintesti ziua Domnului.»” Este declaratia unui om care munceste 10-11 ore pe zi si care cunoaste pericolele pe care le presupune efortul fizic si mental indelungat. Important este ca fiecare sa mai ia o pauza din cand in cand si nu sa astepte odihna vesnica.
Sursa: Meda Muntean