Vezi VIDEO
Defilarea de dimineata era primul moment de celebrare a zilei de 1 Mai, inainte de 1989. Dupa elogiul adus partidului si conducatorului suprem, micii sfaraiau pe gratare, iar berea curgea din belsug, intocmai ca si in zilele noastre. Amintirile vechiului regim sunt inca proaspete in mintea seniorilor baimareni care, desi nu regreta democratia, duc dorul zilelor fara griji si al serbarilor campenesti de odinioara.
Oamenii spun ca zilele de 1 si 2 mai si-au pierdut farmecul si ca acum nimeni nu se mai bucura de astfel de sarbatori. Lumea e prea stresata, cred unii, pentru ca, daca pe vremuri nu puteai deschide gura, acum nu ai cu ce sa o umpli.
„Prin anii ’60-’70 se sarbatorea cu defilari, iar dupa aceea, mai tarziu, se dadea liber si era frumos. Nu era asa de mult stres ca si acum. Lumea iesea afara, la iarba verde, frigeau mici, gratare, pui, fiecare ce avea… acum nu mai vezi nici macar slanina”, este de parere Petre Avram, un pensionar iesit la o partida de rummy.
„Eu lucram in perioada aceea in comert. De 1 si 2 Mai era, intr-adevar sarbatoare din toate punctele de vedere. Distractii, odihna si tot ce se putea face atunci. Acum e pauza totala”, spune partenerul sau de joc.
Altii isi amintesc cum in urma cu 30-40 de ani Parcul Municipal era plin de oameni, cum sfaraiau gratarele si cum se bucurau cu totii de ziua de sarbatoare. Din pacate, spun cei mai in varsta, toate aceste zile au ramas doar amintiri, pentru ca lumea are acum pe cap grija zilei de maine.
„Se faceau diverse manifestari artistice, formatii populare, brigazi, mai putin formatii de muzica usoara, mese cu scaunele de mesteacan erau aici si plin de gratare, de sfaraiau de mama focului. Cred ca in ziua de azi numai noi, pensionarii, ne mai bucuram de 1 Mai. Lumea este agitata dupa serviciu, nu mai au timp de altceva. Sunt toti putin stresati din cauza situatiei economice si nu le mai arde de sarbatori”, a marturisit Corneliu Uta.
Acum mai bine de doua decenii, principalele bulevarde ale Baii Mari erau ticsite de muncitorii de la fabricile si uzinele din oras care defilau in semn de pretuire a ilustrului conducator. Astazi, strazile orasului au fost pustii, si doar cativa oameni isi mai amintesc festivismul de odinioara.
Sursa: Tania Purcaru