Vezi FOTO
Orasul Baia Mare a fost “invadat” de martisoare. La fiecare colt de strada, comerciantii se lauda cu cele mai frumoase martisoare care pot fi un cadou potrivit la inceput de martie pentru doamne si domnisoare. Si, totusi, actualul martisor este “poluat”, in opinia folcloristilor, pentru ca nu mai are aceeasi semnificatie si nici acelasi model din trecut. Pe vremea bunicilor, se spunea ca martisorul stimuleaza dragostea, asa ca oricine purta un astfel de simbol al primaverii putea fi sigur ca va avea parte de iubire din plin in anul respectiv.
Pe vremuri, martisorul era confectionat din lana si era vopsit de regula, in alb si negru, simbolizand Viata si Moartea. Abia mai tarziu s-au impus si alte culori, de la verde, albastru pana la rosu si galben. De altfel, snurul colorat in rosu si alb semnifica inlaturarea duhurilor rele, dar si puritatea.
Cele mai multe martisoare erau in forma de stea sau aveau diverse figuri geometrice, patrat, romb sau cerc. “Cel mai vechi martisor era din lana de oaie, de regula vopsit in doua culori: lana alba si lana neagra, simbolul puritatii si al mortii, viata si moartea. Daca la inceput martisorul era cu doua culori, treptat cromatica s-a imbogati si au aparut tot felul de culori, de la verde, albastru pana la galben, desi rosu si alb domina. Rosu inseamna culoarea care fereste de duhuri si alb inseamna puritate. Martisorul avea diferite forme, cele mai multe in forma de stea, apoi erau si in forma de patrat, romb, cerc si cruce”, a spus folcloristul Pamfil Biltiu.
Exista, insa, si o alta categorie de martisoare, respectiv o ata la care erau adaugate monede de aur si argint, care erau purtate de cei mai instariti. Pe langa bogatie, se credea ca martisorul stimuleaza dragostea. Astfel, fetele in prag de maritis erau sfatuite de mame sa poarte martisorul pentru a se casatori in anul respectiv. “Martisorul il dadeau parintii la copii, copiii la parinti, feciorii la fete, fetele la feciori, pentru ca era un simbol al dragostei”, a mai spus Pamfil Biltiu.
Martisorul avea insa si “functie de rodire”, astfel ca dupa ce se incheia sezonul de purtat se arunca la un pom roditor. In unele sate se purta pana inflorea pomul si apoi se punea la acel copac. Daca pe vremea bunicilor, celebrul simbol al lunii martie era purtat la mana, la piept sau mijloc de catre fete si la palarie de catre feciori, acum martisorul abia daca mai este purtat. De altfel, nici nu mai este ce a fost candva, pentru ca de la simplul model sub forma de lana s-a ajuns la modele din ce in ce mai sofisticate. Cat despre semnificatia adevarata a matisorului nici nu mai poate fi vorba, pentru ca aceasta pare sa fi fost uitata. Multi dintre cei care aleg sa poarte sau sa daruiasca martisoare fac acest gest doar din obisnuinta.
“Martisorul a devenit un obiect comercial, vechile functii s-au pierdut si devine un fel de obiect, de… podoaba comerciala. Din tot ce a fost a ramas doar snurul”, a concluzionat Pamfil Biltiu.
CITESTE SI:
Sursa: Camelia Tocaci