Azi se împlinesc zece ani de când Papa Francisc a fost ales lider spiritual a un miliard patru sute de milioane de catolici. Francisc, care i-a luat locul lui Benedict al XVI-lea, a dus mesajul pontifical în 60 de țări, inclusiv în România. El a numit 111 cardinali, cunoscuți pentru veșmintele roșii și numiți „prinții bisericii”. Ei sunt ajutoarele sale cele mai apropiate și conduc diocezele din toată lumea.
După o lungă așteptare a deciziei Conclavului, mulțimea a izbucnit în urale. Fumul alb, care anunța alegerea noului Papăs-a ridicat deasupra Capelei Sixtine. Jorge Mario Bergoglio, un argentinian de origine italiană, a devenit papa Francisc. Primul din America Latină și primul iezuit după 600 de ani.
Papa Francisc: Frați și surori, vă las acum, dar vă mulțumesc foarte mult pentru această întâmpinare. Vă rog: rugați-vă pentru mine!
În cei zece ani de pontificat, Francisc a întinerit mult conducerea Bisericii Româno – Catolice. Azi, 123 de cardinali au vârste sub 80 de ani și, deci, sunt eligibili pentru a intra în Conclav, când va fi nevoie, și pentru a participa la alegerea viitorului papă dacă Francisc va muri sau se va retrage. Cunoscuți drept cardinali electori, 81 dintre ei au fost numiți de actualul Suveran Pontif, restul de predecesorii săi.
Papa Francisc a mers în 60 de țări, inclusiv în România, și a călătorit 410.000 de kilometri.
În perioada 31 mai – 2 iunie 2019, papa a venit în România. Vizita s-a desfășurat sub deviza „Să mergem împreună!”. Suveranul Pontif a oficiat o slujbă pe Câmpia Libertății la care au participat mii de români.
A făcut 35 de vizite pontificale în Italia, prima dintre ele a fost în insula Lampedusa, poartă de intrare a migranților în Europa. Suveranul Pontif le-a adus un omagiu celor care au pierit în valuri.
A condus 150 de evenimente în Roma, dioceza sa. A sanctificat 900 de personalități, inclusiv predecesorii săi, Ioan al XXIII – lea, Ioan Paul al II -lea, Paul al IV – lea, dar și pe Maica Teresa și arhiepiscopul salvadorian Oscar Romero care a fost ucis în 1980. Numărul sfinților ridicați la acest rang de Papa Francisc îi include și pe cei 800 de martiri din Otranto, oraș din sudul Italiei, masacrați de turci în 1480.
Papa Francisc a adoptat o politică de refacere a imaginii Bisericii Romano-Catolice, afectată de scandalurile sexuale comise de diverși prelați împotriva minorilor. Suveranul Pontif a încercat să pună capăt acestor abuzuri și să-i pedepsească pe mulți preoți vinovați.
Papa Francisc: Fac un apel din tot sufletul la o luptă totală împotriva abuzurilor împotriva minorilor, atât din punct de vedere sexual sau în alte zone, din partea autorităților și a persoanelor individuale, deoarece ne confruntăm cu crime abominabile care trebuie eliminate de pe planetă.
Suveranul Pontif s-a implicat și în uriașul scandal izbucnit în Canada unde, în școlile speciale, s-au comis abuzuri și crime împotriva copiilor nativilor indieni.
Papa Francisc: Vă spun din nou: îmi este rușine, simt regret și rușine, pentru rolul unui număr de catolici, în special curesponsabilități în domeniul educației, jucat în abuzurile pe care le-ați suferit și pentru lipsa de respect făță deidentitatea voastră, cultura voastră sau chiar valorile spirituale.
Papa a lansat un apel la încetarea războiului din Ucraina și i-a cerut liderului de la Kremlin să pună capăt uciderii și sângelui atât în țară vecină, cât și în Rusia.
Papa Francisc: Apelul meu se îndreaptă în primul rând către președintele Federației Ruse rugându-l să pună capăt violenței și morții chiar dacă o face din dragoste pentru poporul său.
Actualul Papă Francisc a intrat în Ordinul Iezuiților în 1958 și a fost hirotonisit preot în 1969. Are studii de chimie și filosofie. În anul 1992 a devenit episcop. Șase ani mai târziu a devenit episcop de Buenos Aires și, din 2001 a fost ridicat la demnitatea de cardinal. În 2013 a fost ales papă.