Evenimentul ”100 de ore de astronomie” a avut impact in randul baimarenilor, dar mai ales in randul sighetenilor, care s-au inghesuit sa participe la manifestarile organizate in cele doua municipii de Astroclubul SARM Sighetu Marmatiei si Planetariul Baia Mare. Ziua cea mai lunga a fost duminica, 5 aprilie, cand s-a organizat un adevarat star-party pentru localnicii din Sighet.
Petrecerea a inceput la ora 17.00. in parcul Gradina Morii, unde s-au instalat mai multe telescoape si s-au afisat materiale cu caracter astronomic. Prof. Sorin Hotea si Astroclubul SARM Sighet, impreuna cu Raul Truta de la Astromagazin.ro au fost gazdele actiunii, sighetenii putand sa faca observatii la Soare si Luna.
Cand s-a lasat seara telescopul mare (cu diametrul oglinzii de 300 de mm) a fost pozitionat catre planeta Saturn. Aceasta planeta frumoasa a aratat spectatorilor multe detalii interesante: celebrele inele, umbra acestora pe suprafata planetei si 4 dintre sateliti – Titan, Dione, Encelade si Rhea.
”Pentru ca lumea a stiut despre manifestare si vremea a fost excelenta pentru astronomie, la telescoape s-au facut cozi de 20-30 de persoane. Toata lumea, de la mic la mare, vroia sa vada frumusetile cerului prin instrumente. Oamenii au ramas surprinsi de detaliile observate chiar daca planeta Saturn se afla la mai bine de 1,25 miliarde kilometri distanta de noi”, a mentionat profesorul Sorin Hotea.
Pe la telescoape au trecut un numar de 800-900 de sigheteni cu varste cuprinse intre 2 si 70 de ani, numai intr-o singura zi.
Organizatorii au avut insa si un regret, precizand ca un mare inconvenient a fost mizeria din parc, dar si soferii care si-au ambalat motoarele in zona ridicand nori de praf, nicidecum stelar. Daca primul a fost oarecum rezolvat, pentru ca membrii astroclubului au curatat zona din jurul telescoapelor, pe al doilea nu au mai avut cum sa il opreasca.
Ziua de duminica, 5 aprilie, a fost ultima din cadrul programului astronomic mondial, insa manifestari au avut loc atat sambata, cat si vineri.
De exemplu, sambata, 4 aprilie, la Planetariul Baia Mare a avut loc o actiune comuna realizata de angajatii institutiei si membrii Astroclubului SARM Sighet pentru publicul baimarean. S-a facut un tur al planetariului si observatorului, s-au sustinut cateva lucrari de catre sigheteni, iar apoi in curtea planetariului s-au instalat doua telescoape pentru observatii astronomice. Aproximativ 200-250 de baimareni au trecut pe la instrumente pana la miezul noptii si au putut sa vad craterele lunare, inelele planetei Saturn si satelitul acesteia, Titan.
Vineri, 3 aprilie, Astroclubul SARM Sighet prin prof. Sorin Hotea, in calitate de coordonator al clubului, prof. Claudia Hotea, in calitate de secretar si membrii SARM Sighet au sustinut sesiuni de referate si lucrari pe teme de astronomie. Actiunea a inceput in cadrul Scolii cu clasele I-VIII „Dr. Ioan Mihalyi de Apsa”. Apoi s-a continuat la Colegiul National Dragos Voda, unde s-a prezentat si o piesa de teatru despre sistemul solar, iar pe holurile liceului s-a inaugurat o expozitie de cateva zeci de planse cu subiecte astronomice realizate de elevi ai liceului sub indrumarea prof. Claudia Hotea. Ultima scoala unde s-au prezentat lucrari a fost Liceul Regele Ferdinand unde, din nefericire, interesul elevilor au fost minim, iar participantii au fost doar membrii ai SARM Sighet.
In total, manifestarea 100 de ore de astronomie a fost un succes in municipiul de pe malul Tisei si in judetul Maramures. In organizarea evenimentului s-au implicat prof. Sorin Hotea, prof. Claudia Hotea, Alin Iosif, Vancea Alexandra, Tiran Florin, Petrovai Mara, Raul Truta si alti membrii ai Astroclubului SARM Sighet.
CITESTE SI:
Sursa: Ioana Osan