Se împlinesc 101 ani de la nașterea celui mai iubit Suveran Pontif din istorie, Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyla. A venit pe lume într-o familie modestă, pe data de 18 mai 1920, la Wadowice, în Polonia și a decedat la 2 aprilie 2005, la Vatican. A fost fiul unui ofițer în retragere, iar de la vârsta de 9 ani a rămas orfan de mamă.
A absolvit liceul Marcin Wadowita, iar apoi cursurile Facultății de Litere și Filosofie din cadrul Universității Jagiellone din Cracovia. După ce Polonia a fost ocupată de naziști, în timpul Celui de Al Doilea Război Mondial, Universitatea a fost închisă, iar Karol Wojtyla a fost nevoit să-și câștige existența lucrând într-o fabrică. În 1941 a trecut prin momente grele, tatăl său decedând. Și-a continuat studiile universitare teologice la Cracovia, în 1946 fiind hirotonit preot în secret. Și-a început activitatea ca preot la Cracovia, dar în scurt timp a fost trimis la Roma, unde și-a continuat studiile la Universitatea Papală Angelicum, după care a obținut și titlul de doctor în teologie. S-a reîntors în Polonia, unde a slujit în mai multe parohii, obținând între timp și titlul de doctor în filosofie. În 1953 a preluat catedra de Teologie morală și etică socială din cadrul Facultății de Teologie din Cracovia, iar din 1954 a fost numit profesor de Etică la Universitatea Catolică din Lublin, unde a fondat și un Institut de Morală Creștină.
La 13 ianuarie 1964 a fost numit arhiepiscop de Cracovia de către Papa Paul al VI-lea, iar în vara anului 1967 a fost făcut cardinal. A fost ales papă la 16 octombrie 1978, imediat după decesul papei Ioan Paul I, fiind încoronat Suveran Pontif la 22 octombrie 1978, preluând numele de Ioan Paul al II-lea. Pontificatul său a durat 26 de ani, cel mai lung din întreaga istorie a Bisericii Catolice, după Sfântul Petru, al cărui pontificat se estimează că ar fi durat între 34 și 37 de ani și al lui Pius al IX-lea, al cărui pontificat a durat 31 de ani. Totodată, Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul papă de altă origine decât cea italiană.
Perioada Pontificatului Sfântului Papa Ioan Paul al II-lea nu a fost lipsită de incidente. În data de 13 mai 1981, pe când se afla în Piața Sfântului Petru, în fața unei mulțimi de credincioși, Papa a fost victima unui atentat, turcul Mehmet Ali Ağca trăgând cu pistolul asupra sa. Papa Ioan Paul al II-lea a fost convins că Fecioara Maria, pe care o venera în mod deosebit, l-a ocrotit, susținând că „o mână a tras cu glonțul, alta i-a modificat traiectoria”. Glonțul extras din trupul Sfântului Părinte a fost depus, în semn de mulțumire, în coroana de aur ce decorează statuia Fecioarei Maria de la Fatima. Mai mult, în 1983, Sfântul Părinte l-a vizitat pe agresor, în închisoarea unde acesta își ispășea pedeapsa și l-a iertat în mod public, gest care spune multe despre personalitatea îndrăgitului Pontif. De altfel, au mai existat tentative de atentat asupra Papei, dar nu fost puse în practică, fiind contracarate.
Pentru credincioșii catolici din România, numele Papei Ioan Paul al II-lea va rămâne în istorie, ca fiind primul papă care a vizitat țara noastră, în perioada 7-9 mai 1999, ca răspuns la invitația adresată de Patriarhul Teoctist. A fost prima invitație adresată de un patriarh al Bisericii Ortodoxe unui Suveran Pontif, de la Marea Schismă, ce a avut loc în 1504. În anul 2002, Patriarhul Teoctist i-a întors vizita Papei Ioan Paul al II-lea, fiind primit la Vatican.
Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea a fost un spirit liber, care a militat pe întreaga perioadă a pontificatului său pentru pace, unitate între biserici, libertatea omului, fiind considerat un adversar de temut al regimurilor totalitare. A reușit, datorită implicării și acțiunilor sale, să-și atragă simpatia credincioșilor din toate colțurile lumii. Este cunoscută prietenia ecumenică cu Maica Tereza din Calcutta și acțiunile umanitare desfășurate împreună, în beneficiul celor năpăstuiți, indiferent de religie, dar și îndemnul Sfântului Părinte, adresat acestora: „Nu vă fie frică!”.
Amintirile legate de război nu au fost niciodată șterse din memoria Sfântului Părinte, care afirma, în 1995 : „Frica, violența, marile lipsuri, moartea; experiențe dramatice de separare dureroasă într-o perioadă în care nu au existat nici siguranță, nici libertate; convulsii ce nu mai pot fi șterse din memorie, provocate de o distrugere ce nu a cunoscut granițe.” De aceea, a considerat religia, Biserica, promotoare ale păcii în întreaga lume. La șase ani de la decesul Sfântului Părinte, Papa Benedict al XVI-lea l-a beatificat, la 1 mai 2011. Prin ceea ce ne-a oferit și ne-a lăsat moștenire tuturor, Papa Ioan Paul al II-lea este recunoscut ca fiind cel mai iubit Suveran Pontif, o personalitate a istoriei.