În fiecare an, în data de 13 mai, în calendarul greco-catolic este marcată o sărbătoare importantă, Apariția Maicii Domnului La Fatima, în timp ce în calendarul romano-catolic figurează sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de la Fatima. Această zi face referire la prima apariție a Sfintei Fecioare, în 1917, la Fatima, în Portugalia.
Frații Jacinta, în vârstă de 7 ani, și Francisco Marto, în vârstă de 11 ani, împreună cu verișoara lor, Lucia dos Santos, de 10 ani, se aflau cu oile la păscut într-o zonă numită Cova de Iria (Grota Sfintei Irina), când li s-a arătat Fecioara Maria. Se spune că dintr-o dată s-a declanșat o furtună, iar cei trei copii au început să se roage, rostind Rozariul, o rugăciune adresată Fecioarei Maria. În timp ce se rugau, deasupra unui stejar a apărut imaginea unei Doamne, care purta o rochie, o jachetă și o manta, din fire aurii. Totul era învăluit într-o lumină strălucitoare. Minunea apariției i-a făcut pe cei trei copii să revină în acel loc în fiecare lună, pe data de 13 și să se roage.
Vestea apariției Maicii Domnului la Fatima s-a răspândit cu rapiditate, iar la 13 octombrie 1917, aproximativ 70.000 de credincioși s-au adunat în locul de rugăciune al celor trei copii, sperând într-o minune. Deși Fecioara Maria se arătase doar celor trei copii, la 13 octombrie a avut loc un fenomen natural, cunoscut sub denumirea de „minunea Soarelui”. Cei prezenți au descris fenomenul ca o oprire bruscă a ploii, risipirea norilor și apariția unui soare ce semăna cu un disc argintiu, care a început brusc să se miște, să se învârtă cu viteză, în timp ce arunca raze de lumină, care pe parcursul câtorva minute au avut diferite culori. Totodată, soarele roșu sângeriu a creat senzația de desprindere și de precipitare spre Pământ. Cei trei copii au primit mesaje referitoare la soarta omenirii, iar Lucia a primit mesajul că Jacinta și Francisco urmau să plece din această lume. Într-adevăr, la scurt timp, Jacinta și Francisco au murit, iar Lucia s-a călugărit, în ordinul călugărițelor carmelite din Coimbra.
De-a lungul timpului, au fost descifrate și mesajele primite de copii, ajungându-se la concluzia că primul mesaj făcea referiri la declanșarea celui de Al Doilea Război Mondial, al doilea la destrămarea Imperiului Sovietic, iar al treilea la tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea, care a avut loc tot într-o zi de 13 a lunii mai 1981, dată la care este sărbătorită apariția Fecioarei Maria la Fatima. În acest mesaj, făcut public de Vatican la 13 mai 2000, se vorbea despre împușcarea unui monah îmbrăcat în alb. La 13 mai 1981, turcul Mehmet Ali Agca a tras asupra Papei Ioan Paul, care se afla în Piața San Pietro, într-o mașină decapotabilă. Rănit grav, Sfântul Părinte a scăpat cu viață, fiind convins, după cum însuși declara că Fecioara Maria i-a salvat viața, conducând glonțul cu o mână maternă. Glonțul extras din trupul Papei Ioan Paul al II-lea a fost depus la coroana Fecioarei de la Fatima, la cererea Sfântului Părinte.
La Fatima s-au desfășurat și se desfășoară și în zilele noastre procesiuni, rugăciuni, care adună numeroși credincioși. Un asemenea moment emoționant a fost și în data de 13 mai 1967, când s-au împlinit 50 de ani de la prima apariție a Sfintei Fecioare și Papa Paul al VI-lea a venit la Fatima, unde era așteptat de un milion de pelerini, care își petrecuseră noaptea în rugăciune, împreună cu Lucia dos Santos.
Aparițiile Fecioarei Maria, cunoscute și sub numele de apariții marianice, sunt descrise ca niște apariții supranaturale, Fecioara Maria arătându-se unei persoane sau mai multora, o singură dată sau de mai multe ori într-o perioadă de timp. Aceste apariții au rămas cunoscute în istorie după numele locului, după mesajul transmis sau după chipul Fecioarei Maria. Unele sunt recunoscute de Biserică, cum ar fi aparițiile de la Lourdes, Fatima sau Medjugorie, altele au rămas la stadiul de legendă. Indiferent de locul în care s-a arătat Fecioara Maria, aceste apariții sunt considerate miracole, care transmit un mesaj divin, cu scopul de a întoarce oamenii spre credință.