În 28 februarie se împlinesc 110 ani de la nașterea sculptorului român Vida Gheza, membru al Academiei Române, autorul Monumentului Martirilor de la Moisei, Sfatului Bătrânilor din Baia Mare și Monumentului Ostașului Român de la Carei.
Cu acest prilej, Academia Română, Municipiul Baia Mare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, Asociația Ars Transsilvaniae România organizează joi, 2 martie, la Biblioteca Judeţeană, simpozionul evocare intitulat „Vida 110 – 110 ani de la nașterea marelui sculptor român Gheza Vida”. Tot cu această ocazie, în holul mare al bibliotecii, va avea loc vernisajul expoziției cu lucrările donate instituție noastre de către acad. Marius Porumb și Zoe Vida-Porumb. Programul manifestărilor continuă în zilele de 3 și 4 martie.
Născut în 28 februarie 1913 în Baia Mare, Vida Gheza este unul dintre numele de bază din istoria şi cultura maramureşeană. Recunoscut pe plan naţional, dar şi internaţional pentru viziunea şi talentul său, sculptorul a fost remarcat încă de mic copil pentru talentul său creativ şi pentru inteligenţa sa.
Talentul său este recunoscut încă din copilărie, la vârsta de doar 10 ani reuşind să sculpteze din briceag o nuntă şi o înmormântare ţărănească. Prima sa expoziţie are loc în anul 1937, în Baia Mare moment în care lucrările „Miner şi Ţăran legat de stâlp“ se fac remarcate. După mai mulţi ani petrecuţi colindând prin Europa şi activând în brigada internaţională a Războiului Civil, sculptorul se inspiră din cele văzute şi trăite şi sculptatează busturile eroilor naţionali Horea, Cloşca şi Crişan.
Revine în ţară în anul 1941, moment în care Maramureşul se afla sub ocupaţie hortystă. Este detaşat la muncă forţată în Ungaria unde urmează cursurile Academiei de Belle-Arte. Reîntors în ţară sculptează numeroase opere expuse atât în România cât şi în străinătate. Praga, Budapesta, Varşovia, Cairo, Londra, Alexandria, Helsinki, Bratislava, Berlin, Praga, Paris, Damasc, Sofia şi Moscova sunt doar câteva dintre oraşele în care Vida Geza şi-a expus operele.De o însemnătate deosebită este Monumentul Ţăranilor Români expuşi la Moisei. Cioplit mai întâi din lemn este transpus în piatră câţiva ani mai târziu.
A participat la prima expoziție organizată după eliberarea Transilvaniei de Nord, în 1945, iar în 1946 lucrările sale au fost prezente în numeroase expoziții organizate în țară și străinătate. A obținut numeroase premii și titluri, printre care: Premiul de Stat pentru altorelieful „Pintea judecând un boier”, în 1953, Titlul Artist al Poporului, în 1964, Ordinul Meritul Cultural clasa I, în 1968 și Premiul Comitetului de Stat pentru Cultură și Artă, în 1971. A fost vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici, ales în 1968 și membru corespondent al Academiei Române, din 1974. S-a stins din viață la Baia Mare, pe data de 11 mai 1980.