Arhiepiscopul ad personam George Guţiu, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla între anii 1990 şi 2002, a trecut la cele cereşti în 8 mai 2011 la Cluj.
Anul 2024 marchează și cel de-al 100 an de la naşterea celui care s-a aflat la cârma Eparhiei de Cluj-Gherla în ani dificili, primii după ieșirea la lumină a Bisericii Greco-Catolice, ani de rugăciune încă în locuri improvizate – bisericile, în marea lor majoritate, nefiind restituite -, ani de desțelenire, de redeschidere a parohiilor, de reorganizare a Bisericii în libertate.
S-a născut în 30 martie 1924, la Vaidei (jud. Mureș). A studiat în satul natal, apoi la Târgu Mureș, în 1944 a absolvit Liceul la Aiud.
Anul 1948 l-a găsit ca absolvent al Academiei de Teologie „Sfânta Treime” din Blaj, licențiat în Teologie. A dorit, încă din primii ani de școală, să devină preot, a ales calea grea, dar directă spre Împărăția lui Dumnezeu: aceea a mărturisirii credinței.
La 14 martie 1990 a fost numit Episcop de Cluj-Gherla, de Sfântul (acum) Papă Ioan Paul al II-lea, numire recunoscută de către Statul Român, prin Monitorul Oficial, nr. 0063/09.05.1990, act. nr. 213/07.05.1990.
A fost consacrat Episcop, la 17 iunie 1990, de către Înalt Preasfințitul Alexandru Todea, pe Stadionul Municipal din Cluj-Napoca (pentru că încă nu fusese retrocedată Catedrala „Schimbarea la Față”) „în prezenţa a peste 15 mii de participanţi, din care sute de preoţi îmbrăcaţi în odăjdii, călugări, călugăriţe” (pr. S.A. Prunduș).
Între anii 1990 şi 2002 a consacrat 22 de biserici și capele și a hirotonit peste 80 de preoți. Totodată, a redeschis structurile de învățământ eparhial (Seminar, Liceu).
La 27 ianuarie 1991, a binecuvântat piatra de temelie a Catedralei din Piața Cipariu, proiect inițiat, înainte de 1948, de Episcopul martir Iuliu Hossu și vis al generațiilor Bisericii din catacombe (1948-1990);
În 20 iulie 1994, primește, din partea Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, numirea de Arhiepiscop ad personam, ca pe un semn de prețuire și de recunoaștere a meritelor sale de mărturisitor al credinței în închisorile comuniste.
În 15 martie 1998 a celebrat prima Sfântă Liturghie arhierească în Catedrala „Schimbarea la Față” (care a fost recuperată prin sentință judecătorească la 13 martie 1998).
Până în 1995, (când, prin dialog, a fost recuperată prima biserică la Cluj-Napoca, biserica ”Episcop Ioan Bob”), Sfintele Liturghii erau celebrate în aer liber, în Piața Libertății din Cluj-Napoca, în frigul iernii sau în lunile calde de vară, pe ploaie, ninsoare, sau în zile însorite, indiferent de vreme, Episcopul, preoți, persoane consacrate, mulțimi de credincioși se aflau mereu acolo, în rugăciune, în „cea mai mare catedrală” a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
Arhiepiscopul mărturisitor George Guțiu a trecut la Domnul într-o zi a Învierii (duminica), și întreaga ceremonie de înmormântare a fost trăită de cei circa 2000 de participanţi ca pe o înviere în Biserică – o mărturie de credinţă datorată mărturiei Înalt Preasfinţiei Sale George Guţiu prin întreaga sa viaţă, cum însuşi a mărturisit în cuvântul rostit la consacrarea ca Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, pe Stadionul Municipal din Cluj, în 17 iunie 1990: «Cred într-Una Sfântă Catolică şi Apostolică Biserică – a fost deviza vieţii mele. Cu acest crez şi în acest crez am trăit şi după ce m-am eliberat din închisoare şi tot acest crez vreau să-mi însoţească zilele»”.