Astăzi, 31 ianuarie 2023, se împlinesc 13 ani de la mutarea la Domnul a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Bartolomeu Anania, supranumit „Leul Ardealului”.
Mitropolitul Bartolomeu Anania: „Este foarte important să te rogi pentru tine, dar și mai important este să te rogi pentru alții!”
Bartolomeu Anania (din botez, Valeriu) s-a născut în localitatea Glăvile, judeţul Vâlcea, la 18 martie 1921. A intrat în monahism la 2 februarie 1942, la Mănăstirea Antim din Bucureşti, primind numele Bartolomeu. L-a cunoscut pe patriarhul Justinian (1948-1977) în toamna anului 1948, la Mănăstirea Bistriţa, urmând ca timp de peste 25 de ani să îi fie un colaborator apropiat.
Până în anul 1958 a îndeplinit mai multe funcții în cadrul Administrației Patriarhale, după care au urmat cei șase ani la închisoarea de la Aiud, fiind supus așa numitelor activități de „reeducare”.
La 29 octombrie 1967 a fost hirotonit preot de episcopul Victorin al Americii; ceva mai târziu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îi acordă rangul de arhimandrit. Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, la 21 ianuarie 1993. A fost hirotonit şi instalat arhiereu la 7 februarie, în Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca.
În 24 martie 2006, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a fost ridicată la rangul de Mitropolie a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, iar IPS Bartolomeu a devenit mitropolit.
Pe lângă calitatea de înalt ierarh ortodox, Bartolomeu Anania a desfăşurat şi o amplă activitate de scriitor şi traducător, primind în anul 1982 premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România, al cărei membru titular a fost.
Cea mai importantă strădanie a sa o constituie revizuirea întregului text al Sfintei Scripturi în limba română, care a apărut în anul 2001, ca „ediţie jubiliară a Sfântului Sinod”.
Ierarhul cărturar a trecut la cele veşnice la data de 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
Amintim faptul că la data de 17 aprilie 1994 a avut loc la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, hirotonia întru arhiereu a Preasfințitului Părinte Iustin (arhimandritul Iustin Hodea), oficiată de către IPS Antonie Plămădeală, IPS Bartolomeu al Clujului, PS Justinian al Maramureşului şi Sătmarului și alături de alți ierarhi.
De asemenea, la data de 3 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin împreună cu o Delegație Eparhială, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord și cu părintele paroh de atunci Andrei Pop, au inaugurat Biblioteca „Mitropolit Bartolomeu Anania și Arhiepiscop Justinian” din orașul Bergen, Norvegia. Biblioteca a fost înființată în cadrul Proiectului Eparhial „Cartea – lumină pentru comunitate” de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului având în prezent 3000 de volume.
Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în Împărăția Sa! Veșnica lui pomenire din neam în neam!
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult