La 13 martie 2013, cardinalul Jorge Mario Bergoglio a fost ales ca Succesor al Sfântului Apostol Petru, devenind primul papă iezuit, primul papă originar din continentul american şi primul pontif care a ales să se cheme Francisc. Aceşti opt ani de pontificat au fost caracterizaţi de iniţiative şi reforme destinate să-i implice pe toţi creştinii într-un nou impuls misionar, cu scopul de a duce iubirea lui Cristos întregii lumi.
Apropiere, sinodalitate şi entuziasm misionar: acestea sunt pietrele de temelie ale pontificatului papei Francisc ales, în urmă cu opt ani, pe scaunul lui Petru.
Perspectiva pontificatului său începe de jos, de la atenţia acordată acelor „periferii” existenţiale şi geografice, îmbinată cu îndemnul constant – adresat credincioşilor – de a recupera „prospeţimea originală a Evangheliei”, cerându-le totodată o nouă fervoare şi un nou dinamism astfel încât iubirea lui Isus să ajungă într-adevăr la întreaga lume. Biserica dorită de papa Francisc este o Biserică „în ieşire”, cu „uşile deschise”, asemenea unui „spital de campanie” care nu se teme de „revoluţia iubirii” sau de „miracolul bunătăţii”.
Noutăţile şi „Evangelii gaudium”, textul programatic al pontificatului
Primul papă cu numele „Francisc”, primul iezuit şi primul pontif originar din America Latină, dar şi primul papă din timpurile moderne ales în urma demisiei predecesorului său, Jorge Mario Bergoglio îşi începe pontificatul în numele noutăţii, una dintre acestea fiind reprezentată de Sfânta Liturghie zilnică prezidată în capela Casei Sfânta Marta, unde decide să locuiască.
În acele scurte omilii, rostite liber, în stilul unui preot paroh, papa Francisc stabileşte un dialog direct cu credincioşii, îndemnându-i la o confruntare imediată cu Cuvântul lui Dumnezeu.
Însă, anul 2013 este marcat şi de publicarea Exortaţiei apostolice „Evangelii gaudium”, un adevărat „manifest programatic” al noului pontificat, în care papa Francisc solicită o nouă evanghelizare, caracterizată de bucurie, precum şi de reforma structurilor ecleziale şi de convertirea papalităţii, astfel încât să fie mai misionare şi mai aproape de semnificaţia dorită de Isus. Din acest motiv, în 2013, Sfântul Părinte a înfiinţat „Consiliul cardinalilor” care are sarcina de a studia un proiect pentru revizuirea Constituţiei apostolice „Pastor bonus” cu privire la Curia Romană, datând din 1988.
Familia
Familia este centrul pastoraţiei papei Francisc care, în 2014, îi dedică un Sinod extraordinar. În viziunea pontifului, societatea individualistă contemporană atacă dur familia, punând în pericol drepturile copiilor şi ale părinţilor, în special în domeniul educaţiei morale şi religioase. Tema familiei a fost abordată în mod şi mai aprofundat în Exortaţia apostolică „Amoris Laetitia”, prezentată la 8 aprilie 2016, în care papa Francisc subliniază importanţa şi frumuseţea familiei bazată pe căsătoria indisolubilă dintre un bărbat şi o femeie, dar priveşte cu realism şi la situaţiile de fragilitate pe care le trăiesc unele persoane, precum cei divorţaţii şi recăsătoriţi civil, îndemnându-i pe păstorii sufleteşti la discernământ.
varticannews.va