Dascalii care nu-si declara veniturile obtinute din meditatii risca sa se aleaga cu dosar penal pentru evaziune fiscala. Cu toate acestea numarul celor care isi declara veniturile suplimentare este foarte mic. Din peste 6.000 de dascali maramureseni, abia daca 15 dintre ei si-au declarat veniturile din meditatii. Aproape fiecare elev de clasa a VIII-a ori de-a XII este meditat de parinti, dar si cei din clasele mai mici de la scoala generala ori liceu iau ore in particular si platesc in medie pentru o sedinta intre 20 si 40 de lei. Prin urmare, castigurile sunt cu mult mai consistente acasa decat la scoala, unii dascali mergand la serviciu doar ca sa mai socializeze ori sa isi recruteze „clienti” pentru meditatii.
Directorul executiv adjunct din cadrul Directiei Finantelor Publice Maramures, Tiberiu Antal, a aratat ca in Baia Mare si-au declarat veniturile din meditatii la fisc doar 11 profesori. In ceea ce priveste celelalte unitati financiare din judet, s-au inregistrat vreo 2-3 declaratii de acest gen. Profesorii care nu se adreseaza administratiilor finaciare pentru a-si declara veniturile suplimentare risca sa se aleaga cu dosar penal si sa fie acuzati de evaziune fiscala. ”Numarul profesorilor care se adreseaza organelor fiscale pentru a-si declara veniturile obtinute din meditatii este unul foarte mic. Sanctiunea pentru cei care incalca legea merge pana la inchisoare”, a precizat Tiberiu Antal.
Numai ca ”hotul neprins e negustor cinstit”, aspect valabil si in cazul profesorilor care predau ore in particular si nu recunosc oficial ca obtin venituri si din alte activitati. Desi sunt numeroase cazurile de dascali ce dau meditatii si care nu trec pe la organele fiscale, pana acum nimeni nu s-a ales cu dosar penal pentru evaziune fiscala, pentru ca reprezentantii Administratiei Financiare nu au primit reclamatii in acest sens si nici nu pot trage oamenii la raspundere daca nu au dovezi certe despre veniturile lor suplimentare.
Sursa: Camelia Tocaci