După măcelul de pe 17 decembrie, când trupele armatei au intervenit în forță asupra grupurilor de protestatari din piața Sfânta Maria din Timișoara, au fost lăsați în urmă peste 60 de morţi şi mai mult de 200 de răniţi. Astfel, că în dimineața zilei de 18 decembrie 1989, oamenii au fost șocați de peisajul unui dezastru. Orașul era devastat.
Peste tot pe străzile Timișoarei erau prezente o mulțime de cordoane de militari, milițieni, gărzi patriotice și securiști în civil, înarmați cu arme de război. Atmosfera din oraș era extrem de tensionată, iar mulți timişoreni îşi căutau rudele, prietenii, care au dispărut. Răniţii nu puteau fi vizitaţi, iar peste 800 de persoane se aflau în arest.
Veștile despre cele petrecute cu o seară în urmă au ajuns rapid și la București. Astfel că, în rândul conducerii Partidului Comunist Român , dar ale celorlalte instituții ale conducerii se instaurase panica. La acea vreme, tovarășul Nicolae Ceaușescu era într-o vizită de stat în Iran, Elena Ceaușescu fiind atunci la București a fost prima care a primit aceste informații de la generalul Ion Coman.
În tot acest timp, în Timișoara a fost declarată stare de necesitate, iar toate întrevederile și deplasările în gurp au fost interzise. Mai mult, spectacolele din acea perioadă au fost sistate de agenți ai securității, iar în fabrici se făceau liste cu cei care lipseau de la posturi.
Însă, toate aceste măsuri nu au putut suprima strigătele oamenilor sătui de dictatura lui Ceaușescu. Protestele și inclusiv disputele între oameni și miliție au reînceput pe seară, iar haosul și-a făcut din nou simțită prezența.
Conform stenogramelor de la Procesul Timişoara, Elena Ceauşescu a făcut o criză de nervi şi a ordonat: „Trageţi cu tunul în Catedrală, să terminaţi odată cu ea!”, citează Adevărul.ro.
Decizia Elenei Ceaușescu a dus la moartea a opt tineri, care se aflau în piață pentru a-și asigura un trai mai bun. Sorin Lea, unul dintre tinerii care fluturau un steag cu stema decupată a fost împuşcat mortal. În urma rafalei trase de forţele de represiune, au mai murit încă doi tineri, alţi patru au fost răniţi. Demonstranţii s-au împrăştiat, dar s-au reunit în zona Operei, unde Armata a intervenit cu gaze lacrimogene şi focuri de armă.
La Timişoara soseşte şi Ilie Ceauşescu, care le-a cerut generalilor Victor Atanasie Stănculescu şi Ion Coman să înăbuşe cât mai rapid rebeliunea. Luptele de pe 18 decembrie au fost mai puțin sângeroase decât cele din ziua precedentă. S-au înregistrat opt morți și doar 23 de rănți.
Tot în această zi a fost pusă pentru prima dată în practică „Operațiunea Trandafirul”, prin care cadavrele celor uciși urmau să fie transportate la București, apoi incinerați la Crematoriul Cenușa. În acest sens, s-a încercat „ștergerea urmelor masacrului din 17 decembrie”, citează Adevărul.ro.
Luptele au fost mai puţin sângeroase decât în 17. S-au înregistrat 8 morţi şi 23 de răniţi. În jurul orei 23, la sediul Miliţiei a sosit o autoizotermă de la Comtim. Avea să fie trimisă la Spitalul Judeţean pentru a pune în aplicare „Operaţiuna Trandafirul”, prin care cadavrele celor ucişi urmau să fie transportate la Bucureşti, la Crematoriul Cenuşa. Aşa s-a încercat ştergerea urmelor masacrului din 17 decembrie.