Carol I sau Prințul Karl de Hohenzollern-Sigmaringen s-a născut pe data de 20 aprilie 1839 și a fost domnitorul Principatelor Unite Române, între anii 1881-1914. Familia Hohenzollern-Sigmaringen face parte dintr-o ramură romano-catolică a vechii dinastii germane (dinastia a fost menționată pentru prima dată în anul 1061), înrudite cu dinastia din Prusia dar și cu Napoleon al III-lea al Franței. A avut trei frați și două surori: Principele Leopold, Principii Anton și Friedrich, Principesele Stéphanie și Marie Louise.
Acest principe a preluat puterea în anul 1866, atunci când Alexandru Ioan Cuza a fost înlăturat de la putere de către ,,monstruoasa coaliție”, iar în 1881 devine regele țării noastre. Reformele implementate de Carol I au adus României o dezvoltare modernă, idependență și suveranitate.
,,România, constituită în Regat, completează şi încorporează opera Regenerării sale. Ea îşi dă un nume, care este de acord cu poziţiunea ce a dobândit, ca Stat Independent. Prin noul nume şi titlu se întăresc mai mult stabilitatea şi ordinea în România. Regatul Român, Măria Ta, este astfel continuarea domniei române; nu are alt program, nici alte aspiraţii, nici alte tendinţe. Este o consacrare, o întărire mai mult dată de Români principiului monarhic, pe care Măria Ta ai ştiut a-l planta adânc pe pământul României.”-cuvintele rostite de Ion I. C. Brătianu, prim-ministrul României, în ziua de 10 mai 1881, atunci când Carol I a fost încoronat.
A fost primul rege al României, având cea mai lungă domnie din istoria țării noastre (48 de ani), iar în timpul domniei sale România a primit independența, a devenit o monarhie constituțională și s-au pus bazele consolidării statului modern. Majoritatea istoricilor îl pun pe acest personaj pe ,,coperta revistei familiei regale” și este considerat cel mai mare om de stat al României, datorită dezvoltării țării noastre pe o traiectorie europeană, dar și pentru implementarea unui proces amplu de modernizare a statului.
Anii săi de domnie marchează etape de mari progreseze în statul român atât în plan economic, social, administrativ, politic și cultural.
Scriitorul german Paul Lindenberg a venit în țara noastră pentru a-l vizita pe rege și a beneficiat de această vizită, elaborând una dintre primele biografii ale sale. În această biografie, scriitorul aduce aminte de copilăria petrecută în sânul familiei în reședințele din sudul Germaniei, anii de formare în armata prusacă și călătoriile tinereții regelui care s-au soldat cu ocuparea tronului țării noastre.
A fost căsătorit cu prințesa Elisabeta de Wied, care a fost și scriitoare, purtând pseudonimul de Carmen Sylva și au avut împreună o singură fiică, Maria, care a murit la vârsta de trei ani. Carol I nu a avut un moștenitor masculin, astfel la moartea sa din anul 1914, tronul României a fost preluat de către Ferdinand I, care a fost cel de al doilea fiu al fratelui său Leopold și al Infantei Antonia din Portugalia.