Ziua de 20 decembrie 1989 a rămas în istoria recentă a României ca fiind data când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism, pentru prima oară în 45 de ani.
Cercetătorii de la Memorialul Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara au explicat: ”Cu aprobarea generalului Vasile Milea, ministrul apărării naționale din acea perioadă, se transmite ordinul de interzicere totală a uzului de armă de către forțele de represiune. Manifestanților li se permite să se deplaseze pe arterele principale din Timișoara.
Până la ora 12.00, militarii sunt retrași din centrul orașului, iar Piața Operei este ocupată în totalitate de către sutelor de mii de protestatari. Astfel, miercuri 20 decembrie 1989, Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din Românie”.
În continuare, la ora 13.30, mai mulți manifestanți au pătruns în clădirea Operei Naționale Timișoara și au ajuns chiar în celebrul balcon, din zona marii piețe pline de oameni, actuala Piața Victoriei. Din acel moment, clădirea operei a devenit centrul mișcării revoluționare.
Liderii Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara s-au instalat în balconul operei de unde au vorbit rând pe rând mulțimii tot mai entuziasmate. De la balcon s-au mai adresat cetățenilor reprezentanți ai unor instituții sau fabrici, inclusiv ai armatei. Ei au susținut revendicarea principală Jos Ceaușescu! și Jos comunismul!
La ora 14.30, s-a format un prim comitet de coordonare al demonstranților. În scurt timp, zeci de mii de oameni din fabrici, din cartierele orașului sau din alte localități din Timiș s-au alătură celor prezenți în Piața Operei, care a devenit neîncăpătoare.
Noaptea în holul Operei, se redactează proclamația Frontului Democrat Român, organizație înființată în aceeași zi. Proclamația este multiplicată și transmisă mulțimii și în alte localități.
Din balconul operei, se face apel la grevă generală. Chiar așa se strigă Grevă generală! Se dă citire proclamației Frontului Democrat Român. Sunt trimiși emisari în alte orașe pentru a informa populația despre ceea ce se întâmplă la Timișoara.
În același timp, la Timișoara, sunt trimiși mii de membri ai gărzilor patriotice din județele din sudul țării pentru a reprima revolta populară, dar ei sunt convinși să se alăture mulțimii și luptei pentru libertate.
Manifestația ia o amploare și mai mare!