Cine își mai aduce aminte de faimoșii blugi americani denumiți ,,blue jeans”? Care erau purtați de majoritatea bărbaților, unele dintre faimoasele modele fiind purtate chiar și în ziua de azi.
Totul a început de la Jacob W. Davis, care era un emigrant din Letonia, croitor în Reno, Nevada și breveta procesul de nituire pentru întărirea deschiderilor de buzunar ale pantalonilor de pânză, invenție care poartă numele în ziua de astăzi de ,,blue jeans”. Acest brevet i-a fost atribuit croitorului menționat anterior și lui Levi Strauss, care era partenerul lui de afaceri.
În croitoria lui Davis, acesta producea corturi, pături pentru cai, rogojini pentru coviltirea căruțelor și pantaloni din pânză foarte groasă, pe care o cumpăra de la magazinul lui Levi Strauss. Vine momentul în care nevasta unui muncitor îi cere croitorului să facă o pereche de pantaloni care să reziste mai mult la tăvăleală, iar acesta a avut ideea de a folosi nituri de cupru pentru consolidarea zonelor de tensiune ale pantalonilor. Davis a dorit să-și patenteze această idee, dar cum nu avea fondurile necesare (avea nevoie de 68 de dolari pentru patentarea acestei idei) pentru a cumpăra un brevet, îi propune lui Strauss să devină partenerul lui de afaceri. Astfel, pe data de 20 mai 1873, Strauss și Davis primesc brevetul american pentru această idee.
Acest brevet a durat aproximativ 20 de ani, timp în care Levi Strauss & Co. era singura companie care confecționa blugi, purtând numele în ziua de astăzi de ,,blue jeans”, producție care a încetat în jurul anului 1891, odată cu expirarea brevetului. Ulterior, zeci de producători de îmbrăcăminte au început să le imite ideea și au apărut o mulțime de mărci de blugi.
De menționat este faptul că pantalonii din denim cu capse erau denumiți ,,salopete”, până în anul 1960, atunci când baby boomers schimbă numele în jeans. În urma unei campanii publicitare puternice, care sugera că Levi Strauss vindea primii blugi minerilor în timpul Goanei după Aur din California (1849-apogeu), fabricarea acestor salopete a început doar din anul 1870, compania creând primii Jeans Levi 501 în anul 1890.