În urmă cu 30 de ani, la 21 decembrie 1989, românii înfruntau represiunea comunistă. PCR, Armata şi Securitatea acceptaseră ordinul lui Nicolae Ceauşescu de a se folosi muniţie de război împotriva demonstranţilor de la Timişoara.
Pe 21 decembrie, dictatorul a convocat un mare miting în Bucureşti ca să arate că regimul său se bucură de susţinere populară. Discursul lui Nicolae Ceauşescu a fost întrerupt de huiduieli şi ţipete. A fost startul Revoluţiei Române în capitală.
. Nicolae Ceauşescu ceruse organizarea mitingului cu scopul de a înfiera tulburările de la Timişoara şi de a-i condamna pe „huliganii“ care se revoltaseră (şi muriseră) în oraşul de pe Bega. Ceea ce nu ştia, însă, era că, prin această manevră, nu făcea decât să îşi grăbească propria prăbuşire. Miting transformat în revoluţie În jurul orei 12.30 dictatorul comunist lua cuvântul şi vorbea despre nevoia imperativă de a apăra ţara de atentatele cercurilor străine la integritatea ei şi mulţumea organizatorilor mitingului. În momentul în care a anunţat că, din ianuarie, vor creşte salariile cu 100 de lei, au început şi primele huiduieli, printre urale şi scandări. În continuare, huiduielile s-au intensificat, iar o panică inexplicabilă i-a făcut pe oameni să fugă în toate părţile. Marea adunare populară se trasformase în marea revoltă populară.
După noaptea cruntă a baricadei de la Inter, unde au fost împuşcaţi zeci de oameni, bucureştenii vor protesta pe străzi în număr atât de mare încât regimul nu a mai avut nicio şansă.