La 21 februarie 1805 se nastea Timotei Cipariu erudit român transilvănean, revoluționar pașoptist, politician, cleric greco-catolic, membru fondator al Academiei Române, primul vicepreședinte, apoi președintele Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, lingvist, istoric, teolog, pedagog și orientalist, „părintele filologiei române”, poliglot cunoscator a 15 limbi.
Și-a făcut toate studiile la Blaj. A fost hirotonit preot greco-catolic în 1827 la Blaj și va rămâne aici până la sfârşitul vieţii, ca profesor de filosofie, teologie şi limba română, prefect de studii, director al gimnaziului şi inspector al şcolilor oraşului, conducător al tipografiei Seminarului.
La 14 ani cunoștea pe de rost operele în latină ale lui Vergiliu și Ovidiu. La 16 ani știa pe de rost în greaca veche și Iliada și Odiseea. Cam ăsta era nivelul. A învățat singur araba pe care o vorbea foarte bine și o scria foarte bine. A constituit una din cele mai importante biblioteci nu doar din Transilvania ci din Europa Centrală. Faimosul istoric Mommsen a bătut calea Blajului pentru a vedea câteva tăblițe unicat pe care le poseda Timotei Cipariu în colecția lui.
Întemeietor al filologiei și lingvisticii românești a avut un rol fundamental în adoptarea în Principatele Române al alfabetului latin și în stabilirea principiilor ortografiei.
Neglijat în programele școlare, dat la o parte din istorie fiindcă a fost greco-catolic. A avut cea mai bogată bibliotecă particulară din Transilvania pe care a lăsat-o moștenire Mitropoliei Blajului. Între cele șapte mii de volume găsindu-se manuscrise arabe, persane, tibetane, chineze. În 1948, după interzicerea Bisericii Greco-catolice Române, regimul comunist a confiscat Biblioteca Cipariu trecând-o ilegal în inventarul Bibliotecii Filialei Cluj a Academiei Române.
Biserica Grecilor din Blaj, cu hramul Sfinții Arhangheli. Biserica în care își doarme somnul de veci a fost și ea confiscată în timpul regimului comunist fiind încredințată Bisericii Ortodoxe cu tot cu locurile de veci ale personalităților bisericii greco-catolice.