Data de 22 aprilie relatează evenimente importante în istoria umanității, marcate de personalități care au schimbat cursul istoriei la nivel internațional sau național. În această dată s-au născut personalități precum Vladimir Ilici Lenin, Immanuel Kant, poeta Veronica Micle, scriitorul Camil Petrescu, Jacob Robert Oppenheimer și mulți alții.
Vladimir Ilici Lenin s-a născut pe data de 22 aprilie 1870 la Simbirsk, fiind unul dintre revoluționarii și teoreticienii marxiști. Printre altele a fondat Partidul Bolșevic, care a preluat puterea în anul 1917, odată cu înlăturarea Romanovilor. Tatăl său, Nikolaevici Ulianov, a fost inspector și director școlar, iar fratele său, Alexandr Ulianov, a fost executat în anul 1887, în urma încercării de asasinare a țarului Alexandru al III-lea, exact în anul în care tânărul Lenin a intrat la Facultatea de Drept a Universității din Kazan. În februarie 1917, are loc în Rusia o reformă și dispare autocrația, Lenin profitând de această ocazie scrie celebra carte ,,Teze din aprilie”, în care susține transformarea burgheziei în socialism. Pe data de 30 decembrie 1922, are loc Primul Congres al Sovietelor și este proclamată Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, iar doi ani mai târziu marele conducător bolșevic moare în urma condițiilor grele de viață din timpul țarismului, la Gorki, exact lângă capitala Rusiei, Moscova.
Immanuel Kant s-a născut pe data de 22 aprilie 1724 la Königsberg. Astăzi, orașul în care s-a născut marele filosof german se cheamă Kaliningrad și face parte din Rusia. Immanuel Kant este caracterizat a fi figura centrală a filosofiei moderne, sintetizând raționalismul și empirismul modern timpuriu și a stabilit o multitudine de termeni pentru o mare parte a filosofiei secolelor XIX-lea și XX-lea. Ideea centrală a filosofiei kantiene se regăsește în cele trei lucrări critice ale sale: Critica rațiunii pure (1781, 1787), Critica rațiunii practice (1788) și Critica puterii judecății(1790). Filosoful german este de părere că înțelegerea umană este sursa legilor generale ale naturii care structurează toată experiența noastră, iar rațiunea umană își creează propria lege morală, care este baza credinței în Dumnezeu, libertate și nemurire. În ultimii săi ani de viață a avut probleme cu sănătatea și a murit la Königsberg, pe data de 12 februarie 1804, publicând ultima sa lucrare neterminată, care a fost denumită Opus Postunum.
Veronica Micle s-a născut pe data de 22 aprilie 1850 la Bistrița-Năsăud, fiind cel de al doilea copil al cizmarului Micle și al soției sale, Ana. Este cunoscută datorită relației pe care a avut-o cu marele poet român, Mihai Eminescu. Povestea sa de iubire cu marele poet a început la Viena, Veronica fiind măritată cu un profesor universitar de la Iași încă din anul 1864. A avut o relație de iubire scurtă cu ,,Luceafărul”, până la moartea profesorului Ștefan Micle. Scriitoarea și poeta îi reproșa lui Eminescu că nu vine să o viziteze la Iași, după ce acesta alege să se mute în București. După un timp, Veronica Micle decide să se mute alături de marea sa iubire, iar în această perioadă a avut o aventură cu Ion Luca Caragiale, despre care se spune că a regretat-o toată viața. Ultimii ani de viață ai ,,Luceafărului” sunt chinuiți de bipolaritate, petrecându-și ultimul an într-un sanatoriu de boli psihice din București, iar pe data de 15 iunie 1889, marele poet român trecea în eternitate. Devastată de moartea sufletului pereche, Veronica Micle sfârșește tragic și se sinucide cu arsenic, într-o mănăstire.
Camil Petrescu s-a născut pe data de 22 aprilie 1894 la București și este un romancier, dramaturg, nuvelist și poet. Este scriitorul care pune capăt romanului tradițional și introduce în literatura română romanul modern. Rămâne orfan de ambii părinți și este crescut de o doică din mahalaua Moșilor. Anii 1916 și 1918 aveau să-i consacre profesia de scriitor, datorită participării ca ofițer la prima conflagrație mondială, iar în urma acestei experiențe scrie romanul ,,Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” (1930). După ce parcurge un stagiu într-un spital militar, ajunge din nou în prima linie, dar este capturat de unguri. În timpul unui bombardament inițiat de către germani, scriitorul își pierde auzul la o ureche, iar infirmitatea îl va marca toată viață, după cum relatează în jurnalul său: ,,Surzenia m-a epuizat, m-a intoxicat, m-a neurastenizat. Trebuie să fac eforturi ucigătoare pentru lucruri pe care cei normali le fac firesc.” În 1957, moare la București și este înmormântat în Cimitirul Bellu.
Jacob Robert Oppenheimer s-a născut pe data de 22 aprilie 1904 la New York, Statele Unite ale Americii. Tatăl său a fost un evreu bogat care și-a înscris fiul la prestigioasa Universitate de la Harvard, fiind la vârsta de 17 ani unul dintre cei mai străluciți studenți ai universității. Este considerat a fi ,,părintele bombei atomice”, având profesia de fizician nuclear american și a fost directorul Laboratorului Los Almos, din Proiectul Manhattan. Chiar dacă și-a petrecut cea mai mare parte a timpului scriind cărți despre teoria cuantică și fizica teoretică, Oppenheimer a fost interesat de clasici și de filosofia orientală. Popularitatea nazismului din Germania (1930) îl împing pe marele fizician să îmbrățișeze cursul politicii, militând împotriva mișcării fasciste europene. În anul 1963 primește premiul ,,Enrico Fermi”, pentru contribuțiile sale aduse în domeniul fizicii teoretice, iar la 18 februarie 1967 moare de cancer de gât la Princeton.