După patru ani de la începerea proiectului, odată cu încheierea restaurării clădirii, la 20 iunie 1997 este inaugurat Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.
Serviciul religios care a consacrat Spațiul de Reculegere și Rugăciune a fost oficiat de preotul ortodox Constantin
Voicescu și preotul greco-catolic Eugen Popa, foști deținuți politici.
A fost gândit şi iniţiat încă din 1992 de către preşedinta de la acea dată a Alianţei Civice, Ana Blandiana, şi realizat în următorul deceniu împreună cu Romulus Rusan şi o prestigioasă echipă de istorici, arhitecţi, constructori şi designeri.Placa explicativă – Memorialul victimelor comunismului şi al rezistenţei a fost realizat începând cu anul 1993 de către Fundaţia Academia Civică şi funcţionează ca autoritate de interes naţional conform legii nr. 95.1997 sub autoritatea Academiei Civice şi sub egida Consiliului Europei
În ianuarie 1993, Ana Blandiana a predat proiectul Memorialului la Consiliul Europei. După ce două delegaţii de experţi au vizitat Sighetul, Consiliul Europei a întocmit, în 1995, un studiu-raport şi a luat Memorialul sub egida sa. În 1998 Consiliul Europei aşază Memorialul de la Sighet printre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz şi Memorialul Păcii din Normandia.
Situat departe de Bucureşti, în extremitatea nordică a României, dar în centrul Europei de Est, Memorialul are ca scop reconstituirea şi păstrarea memoriei unor popoare, în particular a celui român, cărora timp de jumătate de secol li s-a indus în conştiinţă o istorie falsă.
Sursa: memorialsighet.ro