Românii se pregătesc intens pentru sărbătorile de sfârşit de an, însă puţini ştiu că, pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, sărbătorim şi ceea ce se cheamă Soborul Maicii Domnului. Tot atunci este sărbători şi Sfântul Nicodim de la Tismana.
Acest cuvânt bisericesc, „sobor”, înseamnă „adunare de oameni” şi vrea să spună două lucruri: întâi, cuvântul acesta este o chemare către cei credincioşi, să ne adunăm astăzi, în cinstea Maicii Domnului, aici pe pământ; dar, pe de altă parte, cuvântul „sobor” ne aduce aminte că Maica Domnului se află preaslăvită, fără de asemănare, în mijlocul tuturor Sfinţilor fericiţi din ceruri şi că, aşa fiind, adunarea noastră de astăzi, de pe pământ este, de fapt, o împreună-prăznuire a noastră cu cetele tuturor Sfinţilor şi Îngerilor din ceruri.
Practic, pe 26 decembrie 2023, „adunarea cea cerească se uneşte, astăzi, cu adunarea noastră pământească, la cinstirea Maicii Domnului”.
Cum era de aşteptat, românii se bucură de numeroase tradiţii inclusiv pentru ziua în care prăznuim sărbătoarea cu numele de „Soborul Maicii Domnului”. Printre altele, se spune că cine munceşte în această zi va avea ghinion în anul ce vine.
De asemenea, tradiţia spune că, în ziua Soborului Maicii Domnului, nu ai voie să faci curăţenie, să dai cu mătura sau să speli rufe.
Deşi la prima vedere poate părea că e doar o coincidenţă, trebuie spus că nu întâmplător prăznuim ziua Soborului Maicii Domnului în a doua zi de Crăciun.
Se spune că prăznuim Soborul Maicii Domnului pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, tocmai pentru a fi imediat după Naşterea Domnului şi astfel se uneşte pe veci toată omenirea cu Dumnezeu.