Alături de stemă, sigiliu și imn, Drapelul României este un simbol național, așa cum prevede Constituția României din 1991 modificată și completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. În forma curentă, Constituția confirmă, prin Articolul 12, că drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roșu.
Potrivit unor mărturii, Împăratul bizantin Justinian, a înființat în anul 535, două cetăți dunărene, Recidava și Literatta, locuite de luptători descendenți ai dacilor care și-au păstrat emblema stindard de luptă a strămoșilor, în culorile roșu, galben și albastru, aceasta fiind prima atestare a folosirii celor trei culori pe teritoriul actual al României.
O altă prezență a celor trei culori datează din anul 1185, când frații valahi Petru, Asan și Caloian, au condus o armată contra bizantinilor, ai cărei oșteni aveau pe sulițe flamuri cu reproducerea dragonului-lup al dacilor, plus cele trei culori.
Albastrul, galbenul și roșul se regăsesc mai târziu și pe diplomele de înnobilare emise de Mihai Viteazul, apoi, în anul 1821, cele trei culori se regăseau pe drapelul de luptă al lui Tudor Vladimirescu. Tot de atunci moștenim semnificația celor trei culori: Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor) și Frăție (roșul sângelui).
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult