Ziua Drapelului Naţional este marcată în fiecare an, la 26 iunie, fiind instituită prin Legea 96/1998. Cu acest prilej, în Capitală şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ, sunt organizate ceremonii publice de înălţare a Drapelului Naţional. De asemenea, sunt organizate ceremonii militare specifice, în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne, manifestări cu caracter evocator consacrate istoriei patriei.
Anul acesta se împlinesc 173 de ani de la declararea oficială a tricolorului românesc ca drapel naţional, prilej cu care ne exprimăm deplinul respect faţă de culorile-simbol ale poporului român şi întreaga recunoştinţă faţă de toţi cei care, cu eroism, curaj şi iubire de patrie, şi-au sacrificat viaţa luptând sub faldurile drapelelor de luptă ale Armatei Române.
Tricolorul, care exprimă prin sine tot ce înseamnă ţară, neam, trecut şi viitor, a fost purtat spre redute de bravii luptători de la 1877-1878 şi arborat pe metereze, să vestească lumii că Ţara Românilor există şi este liberă şi stăpână pe destinele ei. De atunci, Drapelul a fost martor la toate momentele importante din istoria noastră – înfăptuirea marii Uniri, din 1918, care a însemnat desăvârşirea unităţii politice a naţiunii române, participarea românilor în Primul şi Al Doilea Război Mondial, Revoluţia din Decembrie 1989.
De asemenea, jandarmii montani maramureșeni de la Borșa și Cavnic s-au mobilizat și au înălțat pe vârful muntelui, tricolorul, în onoarea semnificației celor trei culori. Această zi care are o însemnătate deosebită este sărbătorită la înălțime.
La mulți ani România!
La mulți ani Drapelului Național!