Ziua de 27 aprilie 2014 a rămas cunoscută în istorie ca „Ziua celor patru Papi”. Este ziua în care Papa Ioan al XXIII-lea și Papa Ioan Paul al II-lea au fost declarați sfinți. Ceremonia a fost oficiată de Papa Francisc, cu participarea Papei Benedict al VI-lea. Au fost prezenți de asemenea, în Piața Sfântul Petru, sute de cardinali și episcopi, dar și sute de mii de pelerini, care au participat la ceremonia de sanctificare. Liturghia a fost oficiată de Papa Francisc, actualul Suveran Pontif, ales în urma retragerii predecesorului său, Papa Benedict al XVI-lea, în februarie 2013, din motive de sănătate. Deși după retragere, Papa Benedict al XVI-lea trăiește în izolare, la Vatican, a fost prezent la acest moment istoric. De aceea, ziua de 27 aprilie este numită, de atunci, „Ziua celor patru Papi”.
Potrivit Vaticanului, aproximativ un milion de oameni au participat la ceremonie, alături de 24 de șefi de stat și guvern, președinții Comisiei Europene și ai Consiliului European, Jose Manuel Barroso și Herman van Rompuy, dar și 98 de delegații oficiale din întreaga lume. Au fost prezenți și regele Juan Carlos cu regina Sofia ai Spaniei, marii duci de Luxemburg și principii de Liechtenstein. Mai mult, milioane de credincioși au urmărit slujba, aceasta fiind transmisă în direct. Un moment emoționant l-a reprezentat întâlnirea și îmbrățișarea dintre Papa Francisc și Papa emerit Benedict.
La finalul ceremoniei de canonizare, Suveranul Pontif a străbătut cu papamobilul Piața Sfântul Petru și bulevardul care leagă această piață de malurile Tibrului, cunoscut sub numele de Via della Conciliazione, pentru a saluta mulțimea prezentă. În țara noastră, la București, în Catedrala Sfântul Iosif, a fost oficiată o slujbă de celebrare a evenimentului.
Sfântul Papa Ioan al XXIII-lea este cunoscut ca fiind o personalitate complexă, un propovăduitor al păcii și al înțelegerii, care se autocaracteriza atât de frumos: „vin din umilinţă şi am fost educat să duc o viaţă de sărăcie pe care o consider o binecuvântare… Providenţa m-a ales din satul meu natal şi m-a făcut să umblu pe drumurile lumii… mereu preocupat mai mult pentru ceea ce ne uneşte decât pentru ceea ce ne desparte…”.
Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea va rămâne în memoria credincioșilor ca o personalitate marcantă a lumii, care și-a dedicat întreaga viață păcii și înțelegerii între oameni și popoare, fiind considerat cel mai iubit Suveran Pontif din istorie, care și-a prezentat viziunea despre oameni și despre Dumnezeu prin cuvintele: „Nu vă temeţi. Deschideţi larg uşile în faţa lui Hristos. În faţa puterii sale salvatoare, deschideţi graniţele dintre state, dintre sistemele economice şi politice, deschideţi vastele domenii ale culturii, civilizaţiei şi dezvoltării. Nu vă temeţi. Hristos ştie ce se află în oameni. Doar El ştie”.