Trecerea la ora Europei Orientale nu a modificat mersul trenurilor in vigoare, conform anuntului CFR Calatori. Avand in vedere ca si in tarile vecine trecerea de la ora de vara la ora Europei Orientale oficiala se face in aceeasi zi de duminica, 28 octombrie 2007, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula dupa orariile din mersul de tren in vigoare.
Prin introducerea orei de vara s-a urmarit sa se beneficieze cat mai mult de lumina naturala a Soarelui si reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, in 1784, aceasta metoda, dar a fost aplicata, pentru prima data, in timpul primului razboi mondial, in 1916, de cateva tari din Europa, informeaza Rompres.
Ora de vara si ora de iarna au un rol important si in calculele astrologice. Ora de vara a fost reintrodusa in anul 1979 si recalculata in 1997. Intre 1979-1996 s-a trecut la ora de vara in ultima duminica a lui martie si la ora de iarna in ultima duminica a lui septembrie.
Dupa 1997 se trece la ora de vara la ora 1 GMT din ultima duminica a lunii martie (dupa 22 martie) si la ora de iarna la ora 1 GMT din ultima duminica a lunii octombrie.
In Romania, in ora de vara diferenta orara fata de GMT este de trei ore. In restul anului diferenta orara fata de ora meridianului Greenwich (GMT, adica Timpul Universal) este de doua ore.
In prezent, folosesc ora de vara doar 70 de tari din intreaga lume.
Sursa: Ioana Osan