Rabia este o afecţiune a secolului în care trăim şi care, din păcate, produce anual decese. 28 Septembrie este data la care, în întreaga lume, se desfăşoară campanii de conștientizare asupra pericolului pe care îl reprezintă această boală.
Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare s-a alăturat campaniei de informare de Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei, cu scopul de a aduce publicului larg mai multe informaţii asupra acestei probleme grave.
Rabia este boala care se transmite prin mușcătura unui animal turbat, mai precis prin saliva care conține virusul rabic. În urma mușcăturii omul poate sa dezvolte encefalita rabică, afecţiune fără tratament care duce la deces.
Pentru prevenirea unor astfel de situații, pacientul care a fost mușcat de un animal trebuie să se prezinte de urgență în serviciul Boli Infecțioase în vederea profilaxiei antirabice care se face cu imunoglobuline și prin administrarea vaccinului antirabic conform schemei de protocol.
Pentru o diagnosticare corectă este necesară verificarea plăgilor și a animalului şi, în funcție de acestea, se ajunge sau nu la administrarea de imunoglobuline umane specifice antirabiei.
Dacă plăgile afectate sunt la nivelul feței sau a zonei genitale se impune începerea imediată a tratamentului.
Pentru a preîntâmpina asemenea situații neplacute trebuie să acordăm atenție animalelor care ne pot mușca, printre care enumerăm animale sălbatice: urs, vulpe, râs etc și cele domestice: pisică, câine, cal.