Rabia este o boală a secolului în care trăim, care din păcate produce anual decese. Fiind o problemă la nivel mondial și care evolueaza pe aproximativ toate continentele, 28 septembrie îi este dedicată o zi de conștientizare și de luptă împotriva rabiei.
„De Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei ne-am alăturat și noi, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare cu scopul de a conștientiza publicul larg asupra acestei grave probleme la nivel global”, spun reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare.
Rabia este o boala transmisibilă prin mușcătura de câine turbat, mai precis prin saliva acestuia care conține virusul rabic. În urma mușcăturii de câine bolnav de rabie, omul poate sa dezvolte encefalita rabică care nu are niciun tratament ducând la deces.
Pentru prevnirea unor astel de situații pacientul care a fost mușcat trebuie să se prezinte de urgență în serviciul Boli Infecțioase în vederea profilaxiei antirabice care se face cu imunoglobuline și cu administrarea vaccinului antirabic conform schemei de protocol.
Pentru o diagnosticare corecta este necesar verificarea plagilor și verificarea câinelui, în fucție de aceste 2 detalii se ajunge la administrarea sau nu de imunoglobuline umane specifice antirabiei.
Dacă plagile afectate sunt la nivelul feței sau organelor genitale nu se așteaptă cele 10-14 zile de la mușcătură ci se începe imediat tratamentul.
Pentru a preîntâmpina asemenea situații neplacute trebuie să acordăm atenție sporită animalelor care pot deveni agresive, printre care enumerăm animale sălbatice: urs, vulpe, râs și cele domestice: pisică, câine sau cal.