Pe data de 29 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită în România ,,Ziua veteranilor de război”, iar această dată aduce aminte de anul 1902, când primul rege al Principatelor Unite Române, Carol I, a promulgat în urma solicitării supraviețuitorilor din timpul Războiului de Independență (1877-1878, Înaltul Decret instituind pentru prima dată în acest stat titlul de ,,veteran de război”.
Pe lângă acest titlu onorific, ostașilor care s-au sacrificat în acest război li s-a asigurat mijloacele necesare unui trai decent, dar și diferite privilegii, ca semn de recunoaștere a sacrificiilor din timpul luptei. În timpul Războiului de Independență, în jur de 10.000 de soldați români au căzut pe front, din totalul celor peste 58.000, constituind Armata de Operații.
Această sărbătoare a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007 și publicată în Monitorul Oficial nr. 699/17.10.2007.
Mesajul transmis de Ministerul Apărării Naționale pe site-ul oficial, care reprezintă ceremoniile militare dedicate acestei zile:
Ceremonia militară de depunere de coroane, jerbe sau buchete de flori, organizată în Capitală cu ocazia sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război, va avea loc joi, 29 aprilie, începând cu ora 8.30, la Monumentul Eroilor Patriei amplasat în fața Universității Naționale de Apărare. Ceremonia este deschisă mass-media. Persoană de contact : colonel Oliver Anghel, telefon 0786.850.123.
De asemenea, ceremonii similare se vor desfășura, pe parcursul lunii aprilie, în țară și în străinătate, la opere comemorative, cimitire și monumente care omagiază sacrificiul militarilor români căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Joi, 29 aprilie, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, vor participa la o întâlnire informală la sediul Ministerului Apărării Naționale cu doi veterani de război, un elev de colegiu militar, un student militar și un militar-veteran al teatrelor de operații. Biroul de presă al MApN va pune la dispoziția mass-media imagini și fotografii de la această activitate.
Totodată, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul cadrelor militare din județele Alba, Mureș și Vâlcea și al voluntarilor, membri ai asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale de profil, derulează, în lunile aprilie și mai, activități de îngrijire a unor morminte și opere comemorative ale eroilor și veteranilor de război.
Distribuirea pachetelor către veteranii de război, în cadrul acțiunii organizate împreună cu Asociația „Alături de Eroi”, se va desfășura în perioada 27-30 aprilie. Echipele de distribuire a cadourilor în țară sunt constituite din personal al unităţilor militare din principalele garnizoane, sprijiniți de voluntari, membri ai asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale de profil. Membrii echipelor vor fi testați pentru depistarea COVID-19 cu ajutorul unor teste rapide antigen puse la dispoziție de către organizatori.
În același timp, Ministerul Apărării Naționale derulează campania „Voci de dincolo de Veac”, prin care sunt culese poveștile de viață ale veteranilor de război, proiect care are ca partener media Televiziunea Română, în vederea realizării unor materiale video cu caracter documentar.
Acțiunile dedicate Zilei Veteranilor de Război includ și transmiterea în direct, în seara zilei de joi, 29 aprilie, pe pagina de Facebook a MApN, a Slujbei Deniei celor 12 Evanghelii de la Biserica Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, la finalul căreia preotul militar va transmite un mesaj veteranilor de război.
Toate activitățile desfășurate cu ocazia Zilei Veteranilor de Război se vor organiza cu respectarea măsurilor stabilite de autorități pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.