Biserica ortodoxă şi catva pomeni joi Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, ultima mare sărbătoare a anului bisericesc. Potrivit Sfântului Apostol și Evanghelist Matei, sfârșitul Înaintemergătorului Mântuitorului Hristos a fost cauzat de faptul că l-a mustrat aspru pe Irod Antipa pentru că și-a alungat propria soție și a adus-o în palatul său pe soția fratelui său, Filip, numită Irodiada. Într-o zi, când regele se afla în cetatea Maherus și își serba ziua de naștere, făcând ospăț mare, Salomeea, fiica Irodiadei, a dansat, iar regele, impresionat de aceasta și influențat și de băutură, i-a făgăduit fetei că îi va da orice-i va cere. Atunci Salomeea a întrebat-o pe mama sa, iar Irodiada a sfătuit-o să ceară pe tipsie capul Sfântului Ioan. Așa a murit mucenicește Sfântul Ioan Botezătorul, „cel mai mare om născut din femeie”, după cum a fost numit de Mântuitorul Hristos. Capul lui a fost înmormântat lângă palatul lui Irod din cetatea Maherus, fiind ulterior cinstit în mod deosebit. În această zi, creștinii ortodocși postesc pentru a nu se asemăna lui Irod care, în timpul ospățului, din cauza îmbuibării și a neînfrânării, a luat o decizie necumpătată. Totodată, Biserica a rânduit post aspru pentru a ne aduce aminte că Sfântul Ioan Botezătorul a fost un mare postitor și un mare rugător, fiind, prin viața și nevoințele sale, un model pentru monahii creștini.
În ziua de 29 august, când prăznuim Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, există credință în popor că nu trebuie să se folosească cuțitul, totul se rupea cu mâna.
În popor se vorbea și de începerea unui post, numit „de la cruce până la cruce”, un post care ținea până pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.
Tot în popor era întâlnită și interdicția de a tăia și mânca fructe și legume cu formă rotundă, de exemplu pepenele nu era consumat în această zi.