„Pentru borșeni și pentru toți cei care au cunoscut-o, ziua de 29 noiembrie va fi legată întotdeauna de numele Titianei Mihali, cea care, cu vocea sa inegalabilă, a dus numele Borșei pe marile scene ale lumii! Din ceruri și din veșnicie, Titiana Mihali va rămâne mereu în sufletele noastre!”, se poate citi pe pagina de facebook a oraşului Borşa.
Titiana Mihali s-a născut la Borșa, la poalele Pietrosului, la 29 noiembrie 1950, într-o familie numeroasă, fiind primul din cei 10 copii ai familiei Gavrilă și Maria Mihali Rădăcină.
Înzestrată cu o voce extraordinar de frumoasă, moștenește acest dar dumnezeiesc al cântatului de la tatăl său, care cânta încă din copilărie la vioară și vocal. De copilă a început să horească, glasul ei melodios fiind în stare să dezghețe orice inimă împietrită, să o facă să tresalte, să se bucure și să plângă.
Talentul ei ieșit din comun i-a adus repede consacrarea. Cu o dicție frumoasă, cu un stil unic și inegalabil și o voce inconfundabilă, Titiana Mihali a dus cântecul popular maramureșean pe marile scene ale lumii, obținând numeroase premii și distincții la renumite festivaluri și concursuri internaționale de folclor. S-a bucurat întotdeauna de un deosebit succes la public. Timbrul vocal deosebit, frumusețea și prezența scenică au ajuns repede la inimile iubitorilor de folclor.
Vocea inegalabilă și repertoriul autentic îi aduc COLIERUL DE AUR la Festivalul Internațional de Folclor de la Dijon, Franța, în anul 1968, distincție înmânată de însuși președintele Franței, generalul Charles de Gaulle. Urmează alte distincții importante obținute la festivaluri internaționale din Polonia, Iugoslavia, Elveția și Spania, unde a participat împreună cu Ansamblurile folclorice „MARAMUREȘUL” al Casei de Cultură Vișeu de Sus, „MARA” al Casei de Cultură Sighetu Marmației și „CERCĂNELUL” al Casei de Cultură din Borșa.
Familia Mihali („Rădăcinenii”) este familia din care Titiana și-a luat zborul în lume. Cei nouă frați ai săi, Găvriliță, Dumitruc, Măriuca, Aleodor, Dorel, Săvuca, Matei, Valerica și Violeta au moștenit de la tatăl lor, alături de Titiana, harul și talentul de a cânta atât vocal, cât și la diverse instrumente muzicale. Cei nouă frați, iar mai apoi, întreaga generație de nepoți, duc mai departe cântecul Titianei Mihali, formându-și la rândul lor repertorii distincte și participând la numeroase festivaluri naționale și internaționale de folclor.
Titiana Mihali s-a stins și a plecat să cânte îngerilor într-o zi tristă din anul 1991. A fost înmormântată la Țăndărei, alături de fiica ei decedată la o vârstă fragedă. După 14 ani, s-a reîntors pentru totdeauna acasă, în Borșa copilăriei. A fost reînhumată în capela din centrul orașului, pe care familia a ridicat-o în amintirea ei.
Pentru că a dus numele Borșei departe în lume și pentru strălucirea pe care a dat-o cântecului popular maramureșean, post-mortem i s-a acordat Titlul de Cetățean de Onoare al orașului Borșa.
Pios omagiu!Am iubit-o