Sfântul Apostol Andrei, „cel întâi chemat la apostolat” este cinstit pe 30 noiembrie. Pentru că a fost cel dintâi chemat să recunoască pe Hristos ca fiind Mesia, a primit între apostoli supranumele de „primul chemat” sau „cel dintâi chemat”.
Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru şi împreună au fost primii ucenici ai lui Hristos. Spre deosebire de fratele său care era căsătorit, Andrei a ales să-şi trăiască viaţa în feciorie.
Ajunge ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, iar în momentul în care Ioan descoperă că Hristos este Mesia, lasă toate şi Îl urmează pe Mântuitorul.
După Pogorârea Sfântului Duh, prin tragere la sorţi, Apostolii au primit teritoriile unde să predice.
Astfel, Sfântul Apostol Andrei va predica în Scytia şi Asia Mică. Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia.
Nu se cunoaşte cu exactitate anul morţii sale, se presupune că ar fi fost în timpul uneia dintre persecuţiile lui Nero (54-68) sau Diocleţian (81-96).
Potrivit tradiţiei, a fost răstignit pe o cruce în formă de „X”.
În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roşie, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României“.
Din anul 2001, ziua cinstirii sale a devenit sărbătoare naţională bisericească, iar din 2012, ziua de 30 noiembrie a fost declarată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Pe 30 noiembrie, peste 940.000 de români îşi serbează onomastica, potrivit datelor Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor.
Cele mai întâlnite nume sunt Andrei şi Andreea, adică peste 827.220. De asemenea, români care poartă numele de Andra, Andrada, Andrușca, Adrea, Deea, Deia, Andreeas, Andreiu, Andruță, Andi, Andu, Endre sau Ondras își serbează onomastica tot pe 30 noiembrie