Salariaţii păstrăvăriei au declarat că moartea peştilor s-ar datora unor explozii controlate care au avut loc într-o carieră de andezit din Blidari. Oamenii au spus că în urma acestora, debitul pârâului Blidari a scăzut brusc datorită obturării lui, iar curentul a fost întrerupt şi apa din bazin nu a mai putut fi pompată.
O echipă a Biroului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice din cadrul IJP a fost chemată la faţa locului pentru a proba declaraţiile martorilor. Cercetările, desfăşurate sub comanda comisarului şef Liviu Ivan, au scos la iveală o altă stare de fapt.
”Din cercetări a rezultat faptul că albia pârîului Blidari nu a fost obturată de explozii şi nici debitul nu a scăzut. Mai mult, pârîul Blidari este «alimentat» de alte trei văi: Pistruia, Şter şi Rostoşa. Nici întreruperea curentului electric nu a afectat păstrăvăria unde au murit peştii”, a declarat agent Dumitriţa Hotea, purtător de cuvânt al IJP Maramureş.
Reprezentanţii Ocolului Silvic Baia Mare au prezentat poliţiştilor 10 saci de plastic plini cu păstrăvi morţi. Peştii prezentau viermişori de carne, ceea ce a dus la concluzia că ar putea fi morţi de câteva zile. Poliţiştii au dispus efectuarea unei expertize şi au luat legătura cu specialiştii de la Apele Romane "Someş-Tisa" pentru a face analize de apă pârâului Blidari.
Un verdict a fost dat deja, specialiştii în creşterea peştilor, prezenţi la faţa locului, i-au indicat vinovaţi pe angajaţi, cărora li s-a imputat lipsa de profesionalism şi neglijenţa în serviciu. Cu toate acestea, cazul nu a fost închis tocmai datorită condiţiilor suspecte în care s-a pierdut o cantitate atât de mare de păstrăv.
Sursa: Vasile Dale