La 22 aprilie 1990 a luat naștere fenomenul Piața Universității. Mărturiile sunt mereu vii, iar momentul în care Regelui Mihai i-a fost interzisă revenirea în țară este un exemplu.
Istoriile referitoare la începuturile fenomenului „Piața Universității” au apărut încă din ziua de 21 aprilie, când Alianța Poporului a organizat un miting de comemorare pentru eroii Revoluției, în Piața Unirii. Apoi, primul scurtcircuit care a înfierbântat puterea proaspăt instalată la București s-a petrecut la 22 aprilie, când inclusiv republicanii au considerat drept un abuz interdicția de a veni în țară a Majestății Sale Regelui Mihai. Construirea baricadelor și evenimentele din 22, 23 și 24 aprilie au fost doar urmarea firească, iar tăvălugul nu mai putea fi oprit…
Mărturii din cartea „Piața Universității”. „Deși republican, doctorul Stan Cătălin a considerat un abuz interdicția pentru Regele Mihai de a sărbători Paștele în România. Nicolae Cerveni a denunțat metoda comunistă de propagandă”
S-au scurs 33 de ani de la începutul unei povești fără sfârșit. Pare, și chiar este, o cifră christică. Pentru români, în toți acești ani, Piața Universității a devenit, în același timp, atât tribună, cât și sanctuar. Aici s-a vorbit despre libertate. Oamenii au murit. Dintre cei rămași, unii au devenit personalități publice, și cei mai mulți dintre noi trăim cu amintirea unui nou început, dar și a unei iluzii. Și acum, la 33 de ani de la momentul 22 aprilie 1990, mulțimile protestatare își dau întâlnire la Kilometrul Zero sau, cum i se mai spunea imediat după Revoluția din decembrie 1989, „Zona liberă de neocomunism”.
Articolele și mărturiile strânse în această carte document, „Piața Universității”, apărută ca o minune, chiar în 1991, când situația era mai mult decât tulbure, iar noua putere provizorie de la București nu agrea, în niciun fel, asemenea lucrări, ne oferă astăzi amănunte inedite și mereu proaspete despre un trecut care trebuie descifrat. Până la 20 mai, ziua „primelor alegeri libere”, încheiate cu victoria lui Ion Iliescu în cursa prezidențială și a FSN-ului în Parlament, s-au produs o mulțime de evenimente controversate.
Spre exemplu, din lucrarea apărută sub coordonarea lui Constantin Manu și îngrijită de redactorul coordonator Gheorghe Dumbrăveanu, aflăm cum Majestatea Sa Regele Mihai a fost sprijinit în intenția sa de a se întoarce acasă pentru o scurtă perioadă chiar de unii dintre adversarii săi politici.