Atracțiile turistice ale Maramureșului au fost întotdeauna o prioritate pentru turismul din România. În urma inițiativei de reînsuflețire a tursimului cultural-istoric din acest județ, la cererea Consiliul Județean Maramureș a fost aprobat proiectul ,,Drumul patrimoniului muzeal maramureșean”, de către Ministrul Economiei, Antrepenoriatului și Turismul.
De câteva zile, cele 34 de muzee și case memoriale, care fac parte din această rută au fost incluse în ,,Ruta Cultural Turistică a patrimoniului muzeal din România”. Ruta cultural-turistică maramureșeană cuprinde regiuni bogate în istorie, cu un complex de muzee diversificat, bogat în istorie, artă, mineralogie, astronomie și etnografie.
Din această rută fac parte următoare instituții de renume din acest județ: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare sau secțiile Muzeului Maramureșului din Sighetu Marmației, casele memoriale ale personalităților ilustre care au trăit în această zonă: George Pop de Băsești, Vasile Lucaciu, Ilie Lazăr, Ion Șugariu, Petofi Șandor sau Elie Wiesel, dar și unele expoziții mai puțin cunoscute, din cadrul Muzeului Satului „Acasă” din Tăuții-Măgherăuș, Muzeul Etnografic și de Artă Populară „Casa Lăpușeană” din Rogoz, Muzeul Ţărăncii Române din Dragomireşti, Colecția Huțulii Maramureșeni din Repedea sau Muzeul de Istorie și Etnografie din Vișeu de Sus, Muzeul Florean din Cernești sau la Muzeul Rădăcinilor din Borșa.
În acest patrimoniu muzeal este păstrată și perioada neagră a istoriei, care scoate în evidență victimele regimului comunist prin Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetu Marmației și Ansamblul Memorial al Martirilor de la Moisei.
Maramureșul a reprezentat întotdeauna o atracție turistică pentru vizitatori, cu plaiuri însuflețite de natură și cu o regiune bogată în istorie și cultură.