Ploile din ultima perioadă au favorizat apariția ciupercilor. Astfel, mulți au mers la cules de ciuperci, prin păduri. Specialiștii atrag atenția însă asupra consumului, sfătuind să se mănânce DOAR cele cunoscute.
Internetul s-a împânzit de poze cu ciuperci. După ploile abundente din ultima perioadă, tot mai mulți iubitori ai naturii, dar și de ciuperci, au ieșit la cules.
Specialiștii și medicii sfătuiesc însă pe cei ce consumă astfel de ”produse de pădure” să fie precauți. Și să nu mănânce decât cele din speciile pe care le cunosc.
Din nefericire, unii nu iau seama și ajuns la spital. Din fericire, până la această oră, la spital a ajuns o singură persoană. Dar a stat internată câteva zile.
Numărul persoanelor adulte care au avut nevoie de asistență medicală de urgență din partea specialiștilor Spitalului Județean de Urgență “Dr Constantin Opriș” din Baia Mare, după ce au consumat ciuperci a ajuns la 6. Pacienții au fost internați pe secția Interne a unității medicale. Potrivit medicului șef secție Interne, dr. Bonaț Vasile, ultima internare a avut loc în data de 13 iunie 2020, iar până la data de 17.06.2020, toți pacienții care au suferit intoxicații cu ciuperci au fost externați.
Semnele intoxicaţiei se manifestă prin:
- greaţă, vărsături dureri abdominale, scaune cu sânge şi mucozităţi, sete, uscăciunea gurii sau salivaţie abundentă, transpiraţie, slăbiciune generală, ameţeli, creşterea frecvenţei respiratiei şi a pulsului, scăderea tensiunii arteriale, creşterea temperaturii corpului, tulburări de vedere, furnicături ale extremităţilor.
În cazul intoxicaţiilor grave pot apărea: pierderi de cunoştinţă, halucinaţii, delir, convulsii, colaps, comă.
Urmările intoxicaţiei pot fi uşoare sau mortale. Din acest motiv, internarea este obligatorie.
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia semnelor specifice intoxicaţiei).
La primele semne de intoxicaţie, este necesară prezentarea de urgenţă la spital!
Acordarea primului ajutor în caz de intoxicaţie:
- Se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicaţiei.
- Pâna la sosirea cadrelor medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
- Persoana trebuie să stea întinsă în pat, se interzice efectuarea activităţii fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mişcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă vor intensifica absorbţia toxinelor în sânge).
În vederea evitarii intoxicaţiilor cu ciuperci, Direcţia de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, face următoarele recomandări:
- consumaţi doar ciupercile achiziţionate din locuri autorizate;ciupercile se consumă în stare foarte proaspătă, dar nu crude;
- ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide şi ierbicide sunt toxice;
- ciupercile culese pe timp ploios se strică repede;
- ciupercile bătrâne, degradate şi viermănoase nu trebuie să fie consummate pentru ca, in ciupercile bătrâne se acumulează urina şi dejecţiile larvelor de insect;
- se va evita procurarea ciupercilor de la persoane care le comercializează pe marginea drumului sau în locuri neautorizate;se va evita conservarea îndelungată a ciupercilor;
- ciupercile se ţin în frigider iar păstrarea îndelungată a mâncărurilor cu ciuperci nu este recomandată;
- păstrarea ciupercilor marinate şi sărate în vase de zinc este dăunătoare;
- evitaţi consumul ciupercilor care au baza piciorului în forma de bulb
- folosiți un determinator pentru recunoașterea ciupercilor comestibile și necomestibile (carte coordonată științific) pentru a înlătura orice nesiguranță pe care o aveți atunci când le culegeți;
- este dăunătoare păstrarea ciupercilor marinate şi sărate în borcane închise cu capace de fier;
- în locul capacelor e bine să se pună mai multe rânduri de hârtie.