In Maramures sunt asteptati la vot duminica, 1 iunie, cand vor avea loc alegerile locale, 425.632 de maramureseni. In judet au fost constituite 384 de sectii de votare, majoritatea dintre ele functionand in scoli, camine culturale sau primarii. Dintre acestea 103 sectii de votare sunt in municipiile Baia Mare si Sighetu Marmatiei, 87 de sectii de votare la nivelul celor 11 orase si 194 de sectii de votare la nivelul celor 63 de comune. Primul tur de scrutin al alegerilor locale se va desfasura duminica, 1 iunie intre orele 7.00 si 21.00, cand maramuresenii au de ales un presedinte de consiliu judetean, 76 de primari si 980 de consilieri.
Pentru prima data vor exista patru urne de votare in fiecare sectie, astfel incat buletinele de vot sa nu fie aruncate la gramada. Cetatenii vor avea voie sa voteze doar la sectia de votare la care sunt arondati cu domiciliul. Peste 350 de candidati isi disputa cele 76 de posturi de primar din Maramures si un numar de 15 persoane se lupta sa dobandeasca statutul de preledinte al Consiliului Judetean Maramures la alegerile locale din 1 iunie 2008, pentru care, in premiera, se voteaza uninominal.
Prin modificarea legii administratiei publice locale, prin Ordonanta de Urgenta nr. 20/2008, numarul membrilor fiecarui consiliul local a fost modificat, astfel incat judetul Maramures va avea cu 140 de consilieri locali mai multi fata de alegerile locale din 2004, din care 28 de consilieri locali la municipii si orase si 112 consilieri locali la comune. Consiliul judetean Maramures va fi compus din 34 de consilieri judeteni, plus presedintele Consiliului judetean, ales prin vot uninominal.
Numar impresionant de candidaturi la posturile de primar
Cele mai multe candidaturi la postul de primar in Maramures au fost depuse in municipiul resedinta de judet, Baia Mare, in numar de 11, dar si in celelalte unitati administrativ-teritoriale se inregistreaza o concurenta mare. Sub trei candidaturi la functia de primar sunt doar in comunele Budesti, Coas, Cupseni, Remetea Chioarului, Rozavlea si Poienile Izei, in ultimele doua fiind numai doi candidati, adica primarul si viceprimarul in functie.
De asemenea, in Maramures, pe listele de candidati la postul de primar figureaza si un preot. Acesta este Nicolae Giurgiu Nicolae (56 de ani), care candideaza ca independent in comuna Lapus.
Primul vot uninominal pentru sefia Consiliului Judetean Maramures
La alegerile locale din Maramures se mai inregistreaza si un interes deosebit al parlamentarilor pentru posturile din administratia publica locala, pentru ca cinci din cei 11 s-au inscris pe liste. Senatorul Ioan Codrut Seres (PC) candideaza pentru postul de primar al municipiului Baia Mare, deputatul Ioan Buda s-a inscris in lupta pentru postul de primar al orasului Targu Lapus, iar deputatii Mircea Man (PD-L), Istvan Bonis (UDMR) si Stefan Buciuta (UUR), pentru cel de presedinte al Consiliului Judetean Maramures.
Concurenta acerba este pentru postul de presedinte al Consiliului Judetean Maramures, unde sunt 15 candidaturi. Aici, candidatul care obtine cele mai multe voturi va fi declarat castigator, chiar daca nu va avea jumatate plus unu din numarul de voturi valabil exprimate. Prin urmare, pentru sefia CJ nu va mai exista si turul al doilea decat in cazul in care primii doi clasati se afla la egalitate. Pana in acest an, presedintii de consilii judetene erau alesi, prin vot secret, de consilierii judeteni, dintre acestia, dupa constituirea consiliului judetean.
Aceeasi Marie, cu alta palarie in primarii si consilii, si dupa alegeri
In Maramures se inregistreaza si o situatie inedita, pentru ca un socru si ginerele acestuia candideaza pentru postul de primar in municipiul Baia Mare, respectiv pentru sefia Consiliului Judetean Maramures. Vasile Tatar si Vasile Tatar Ciocotisan, candidati din partea Partidului Verzilor, s-au inscris in cursa electorala fara sa fi avut vreo alta experienta politica si la scurta vreme dupa inscrieerea in partid.
De asemenea, la alegerile locale din acest an numerosi fosti politicieni au incercat sa revina in atentie, printre acestia fiind controversatul Luca Stefanoiu, fost deputat PRM si PSD, precum si fostul prefect social-democrat al Maramuresului, Liviu Bechis. Totusi, dupa desfasurarea scrutinului, nu se vor produce prea multe modificari, de exemplu, in compenenta Consiliului Judetean Maramures, pentru ca pe listele partidelor se regasesc, cu mici exceptii, aceleasi persoane care au facut parte din for si in mandatul 2004-2008.
Sectiile de votare din spitale sunt deschise pentru toti alegatorii
Pe langa cei peste 400.000 de alegatori din Maramures aflati pe listele electorale permanente, vor mai exista liste electorale suplimentare unde vor fi inscrisi cetatenii ce nu se regasesc pe listele electorale permanente, fie dintr-o omisiune, fie pentru ca s-au mutat recent la un alt domiciliu. O noutate in acest an este faptul ca vor exista si liste complementare pe care vor fi inscrisi cetatenii din Uniunea Europeana care au drept la vot si care au domiciliul sau rezidenta in Romania.
Subprefectul judetului Maramures, Stefan Gonczi a declarat ca au fost organizate 384 de sectii de votare, acestea functionand in stabilimente sociale sau administrative, cum sunt scolile, caminele culturale sau primariile. Sectii de votare au fost infiintate si in spitale, insa spre deosebire de alte dati acestea nu sunt destinate special pentru bolnavii internati in unitatea spitaliceasca. La acestea pot vota cetatenii care au domiciliul in apropierea spitalelor si care sunt arondati la sectiile respective. In ce priveste sectiile de votare care vor functiona in interiorul scolilor, acestea nu vor bulversa procesul educational, a dat asigurari subprefectul Stefan Gonczi.
Turismul electoral, blocat in gari si autogari
La alegerile locale din 1 iunie nu vor exista sectii de votare in gari, autogari, aeroporturi sau unitati militare. Cetatenii vor putea vota doar in localitatea de domiciliu si doar la sectia de votare la care au fost arondati. ”In momentul de fata asa zisul turism electoral nu mai exista posibilitatea sa se intample, deoarece nu-ti mai poti exercita votul decat la sectia de votare la care esti arondat. De exemplu sectia mea e aceasta si vreau sa votez tot in Baia Mare, dar la alta sectie, acest lucru nu este posibil. La fel se intampla si cu cei din Baia Mare care se afla de exemplu in Bucuresti, nu au cum sa voteze”, a atras atentia Stefan Gonczi.
Noutati au aparut si in privinta solicitarilor urnelor mobile de catre bolnavii care nu se pot deplasa. De data aceasta pe langa cererea depusa la sectia de votare de care apartine pacientul in cauza, cetateanul mai trebuie sa prezinte si o adeverinta medicala prin care sa se confirme ca intr-adevar este vorba despre o persoana imobilizata la pat, care nu se poate deplasa.
Comertul cu alcool langa sectiile de votare este interzis pe 1 iunie
Sectiile de votare din Maramures au fost dotate cu cele necesare, astfel incat procesul electoral sa se poata desfasura in conditii normale. Spre deosebire de anii anteriori, sectiile nu au mai fost dotate cu posturi de telefonie fixa, ci cu telefoane mobile. Fiecare presedinte al sectiei de votare are telefon mobil cu cartela, iar Serviciul de Transmisii Speciale va monitoriza in permanenta situatia.
De asemenea, in fiecare sectie exista cabine de vot si patru urne de vot unde vor fi amplasate diferentiat buletinele de vot pentru primar, consilieri locali, consilieri judeteni si presedintele Consiliului Judetean. Este obligatoriu sa fie asigurat iluminatul in cadrul sectiilor si prin alte sisteme, astfel incat chiar daca exista o pana de curent sa se poata continua activitatea de vot sau de numarare a voturilor. Legea mai prevede ca in ziua alegerilor locale, pe o raza de 500 de metri fata de sectia de votare nu se pot comercializa bauturi alcoolice si nu este voie sa existe afisaj electoral.
Buletinele de vot din Maramures cantaresc 30 de tone
La nivelul judetului Maramures au fost tiparite 1.870.000 de buletine de vot, cu 10 % mai mult asa cum prevede legea pentru situatii speciale. Pentru confectionarea buletinelor s-au folosit 30 de tone de hartie speciala care a fost adusa tocmai de la Sibiu. Buletinele au fost transportate, sub paza, vineri, 30 mai, catre sectiile de votare.
”Vor exista patru tipuri de buletine de vot. Tiparirea acestora s-a facut dupa data de 22 mai. Buletinele si toate materialele necesare procesului electoral au fost duse in teritoriu cu masini speciale, pe 8 rute. Toate acestea s-au transportat la Primarii, iar de acolo la sectiile de votare. Pe langa buletine mai este vorba despre timbrele autocolante care se aplica pe cartea de identitate, ca o dovada ca ai votat, stampilele cu votat, stampilele de control, listele electorale, certificatele de constatare pentru alegeri. Intreaga actiune se desfasoara foarte atent, este monitorizata in permanenta, iar sambata, 31 mai, la ora 18.00, toate materialele trebuie sa fie deja in sectiile de votare si sa primim semnalul ca nu sunt probleme”, a aratat subprefectul Stefan Gonczi.
Chletuieli la alegeri de peste 600 de milioane de lei numai in Maramures
Pentru cheltuielile ce au putut fi anticipate, Maramuresului i-au fost repartizate de la Guvern peste 600 de mii de lei, bani necesari pentru hartia pe care au fost tiparite buletinele de vot, transportul acesteia, imprimarea buletinelor, stampilele circumscriptiilor electorale, editarea listelor electorale. La aceasta suma se vor adauga insa si alte cheltuieli cu costul cabinelor si urnelor de vot. Dupa ce va fi finalizat intreg procesul se va face un calcul al tuturor cheltuielilor.
Sursa: Camelia Tocaci, Meda Muntean