„Avem norocul de a trăi cea mai liniștită perioadă din istorie, din punct de vedere al numărului de războaie și importanței lor la nivel mondial. Când zicem „război”, ne gândit la sensul lui propriu, întâlnit în Dicționar Explicativ al Limbii Române, unde război înseamnă: „A ataca pe cineva cu forța armată.”
Pe parcursul acestei lucrări, vom vedea că războiul înseamnă mai mult de atât și vom face o analiză a situației geo-politice din acest moment, pe fondul pandemiei de coronavirus care a schimbat lumea și care își va lăsa amprente adânci, atât în economia statelor, cât și în conștiința societății. De pe vremea triburilor și a ginților, trecând prin obștile sătești, cetăți, state medievale și ajungând până în organizațiile statale din prezent, istoria omenirii a avut de trecut prin foarte multe războaie. Un gânditor important al secolelor trecute, spunea: „Războiul este o lecţie a istoriei pe care niciodată popoarele nu şi-o amintesc îndeajuns.” Această secvență poate fi dusă mai departe de ceea ce spune Sun Tzu: „Când este pace în lume, un om de bine îşi ţine sabia alături de el.” Din această secvență rezultă că războaiele de pe acest pământ nu s-au oprit și nu se vor sfârși niciodată. Ideea de pace este relativă, deși există o definiție a păcii: „Stare de bună înțelegere între state, popoare, populații, fără conflicte armate sau războaie”, noi nu ne putem bucura pe deplin niciodată de această stare.” – acestea erau cuvintele mele intr-o lucrare care datează în luna mai 2020. Acum situația este mult schimbată și din păcate, în rău sau foarte rău.
Anumite acțiuni, anumite situații care au provocat tensiune, au recreat acel butoi cu pulbere pe care este așezată lumea.
Riscul izbucnirii accidentale a unui război între Rusia și Occident este mai mare acum decât în orice moment din timpul Războiului Rece, a spus șeful statului major al armatei britanice, generalul Nick Carter, citat de CNN.
„Cred că suntem într-o lume mult mai competitivă decât acum 10 sau 15 ani. Și cred că natura competiției dintre state duce la tensiuni mai mari. Și cred că la această tensiune trebuie să fim atenți”, a spus Carter, într-un interviu pentru Times Radio.
„Am crescut într-o o lume bipolară. Două blocuri: Uniunea Sovietică și Occidentul. Am intrat apoi într-o perioadă în care era unipolară, iar Statele Unite erau cele mai importante. Cred că acum suntem într-o perioadă mai degrabă multipolară și cred că într-o lume multipolară, cu oameni care concurează pentru diferite obiective și pe agende diferite, există un risc mai mare ca tensiunile să ducă la lucruri de acest fel”, a spus generalul.
Carter i-a avertizat pe politicieni să nu provoace escaladări inutile.
„Multe dintre instrumentele și mecanismele diplomatice tradiționale, cu care am crescut în timpul Războiului Rece, nu mai există. Și fără acele instrumente și mecanisme există un risc mai mare ca aceste escaladări să poată duce la calcule greșite. Deci cred că aceasta este adevărata provocare cu care ne confruntăm”, a spus generalul.
Întrebat dacă crede că Rusia este implicată în criza migrației de la granița dintre UE și Belarus, generalul a spus că nu știe, dar că „nimic nu l-ar surprinde”.
„Cred că acest caracter în schimbare al conflictelor și al războaielor oferă oamenilor posibilități de a folosi tot felul de instrumente, tactici și tehnici pentru a încerca să obțină coeziunea noastră”, a spus el.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a negat orice implicare în criza migranților, spunând că țara sa nu are „nimic de-a face cu asta”.