În seara zilei de marți, 8 mai, Castel Transilvania a fost, pentru al doilea an consecutiv, gazda ”Galei Ambasadorilor Turismului Maramureșean”, eveniment organizat de Consiliul Județean Maramureș în cadrul celei de-a IV-a ediții a ”Zilelor Maramureșului – Haida, hai în Maramureș!”. Cu începere de la ora 19.00, pe scena amenajată au fost invitați să urce ”ambasadorii turismului maramureșean”, care au fost premiați pe segmente distincte: categoria pensiuni, secțiunea resorturi și atracții turistice și categoria personalități. Seara a debutat cu un cafe concert oferit de Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania”.
Prima secțiune premiată la această gală a cuprins pensiunile, titlul de Ambasador al turismului maramureșean fiind oferit reprezentanților Agropensiunii ”Iz de Maramureș”, Casei Iurca de Călinești, Viilage Hotel, dar și pensiunilor ”Casa Olarului”, ”Glodeanca”, ”Soare-n Maramureș”, ”Dacii Liberi”, ”Conacul Drahneilor”, ”Seky”, ”Lăcrămioara”, ”Casa Tradițiilor”, ”Sub Cetate la Matei”, Crețuca”, ”Liliana”, Vălcineț”, ”Eladi”, ”Festival” și ”În Deal la Ancuța”. Premiile au fost decernate de vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, care i-a felicitat pe toți cei nominalizați ca și ambasadori ai turismului maramureșean, dorindu-le să promoveze Maramureșul cu la fel de multă dăruire și în viitor. ”Aceste premii reprezintă o apreciere din partea noastră, executivul Consiliului Județean, dar și un imbold pentru cei care își doresc să investească în turism și să promoveze județul nostru”.
Un moment special l-a reprezentat mesajul transmis live, din București, de către unul dintre ambasadorii ediției precedente, Mihai Morar, care și-a exprimat regretul de a nu putea fi prezent fizic la Gala Ambasadorilor, însă a vorbit cu extrem de căldură de frumosul nostru județ. Iuliana Dăncuș, directorul Ansamblului Național ”Transilvania” a prezentat, apoi, costume populare din diverse zone ale României, ”modelele” fiind dansatorii Ansamblului Transilvania.
Premiile pentru Secțiunea Resorturi și Atracții Turistice au fost oferite de vicepreședintele George Moldovan, titlul de ”Ambasador al turismului maramureșean” fiind acordat Hotelului ”Secret Garden”, Pensiunii ”Magnolia Resort Vișeu”, Complexului ”Case Tradiționale Șesuri”, Resortului ”3 Pini”, ”Pensiunii Rustic”, ”Hotelului Castel Transilvania”, Complexului Turistic Șuior, Pensiunii ”Podină Resort”, Hotelului ”Grădina Morii” și Pensiunii Hollyday Ocna Șugatag. La Categoria Păstrăvării, titlul s-a acordat ”Păstrăvăriei Alex” și Complexului ”Lostrița”, în timp ce ”Mocănița” din Vișeu a fost premiată la Categoria Atracții turistice.
A urmat, apoi, o nouă prezentare de costume populare, ultima secțiune, cea a Personalităților, fiind premiată de către președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. Astfel, titlul de ambasador al turismului maramureșean a revenit Liviei Sima, numită doamna turismului maramureșean, lui Mihai Dăncuș, artizanul Muzeului Maramureșean, regelui taragotului, maestrul Dumitru Dobrican, lui Nicolae Pițiș, inventatorul horei cu noduri – vocea emblematică care invită turiștii în Maramureș, lui Șușca Vasile, omul cu masca din Săcel, lui Adrian Bledea, – mâinile de aur ale ceramicii maramureșene, meșterilor populari Maria Zapca și Victoria Berbecaru, lui Vasile Deac – „Moșu” din Bogdan Vodă, mare înțelept al satului, lui Ioan Dunca, rapsod popular, lui Covaci Mihai, restaurator, arhitectului Niels Auner, lui Cornel Cușner și lui Dorel Cordoș, cel de numele căruia se leagă restaurarea Mănăstirii Rohia, Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare și, nu în ultimul rând, Mănăstirea Bârsana.
Gabriel Zetea: Toți ”ambasadorii turismului” sunt oameni reprezentativi din Maramureș
În cuvântul său adresat noilor ambasadori ai turismului maramureșean, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea i-a felicitat pe toți cei care au urcat pe scenă, arătând că sunt oameni care muncesc aici, în Maramureș, și care chiar fac ceva deosebit pentru județul nostru minunat. ”Sunt oameni care produc plus valoare pentru județ, care plătesc taxe și impozite locale, oameni alături de care am stat mult în ultimii ani, cu care am vorbit pentru a înțelege mai bine ce nevoi au și cum putem să îi ajutăm noi, ca autorități locale sau guvernamentale, pentru ca activitatea lor să se desfășoare în cele mai bune condiții. Am înțeles că este nevoie de o promovare mai agresivă a brandului Maramureș din partea autorității locale, respectiv a Consiliului Județean și am făcut acest lucru în ultimii doi ani. Am înțeles că au nevoie de relații mai bune la București, la Ministerul Turismului și am promovat un maramureșean în poziția de secretar de stat. Este vorba despre Bogdan Tomoiagă, pe care sper că tot mai mulți dintre cei prezenți vor ajunge să îl cunoască. Dar am înțeles că nu e suficient să ai schimbări legislative sau promovarea brandului județului, atâta timp cât în ultimii 27 de ani, în Maramureș nu s-a investit în infrastructura rutieră. Și din acest motiv au fost făcute demersurile necesare pentru ca acum să putem spune că lucrurile au început să se miște. O veste importantă este aceea că vineri, la Palatul Administrativ din Baia Mare va fi prezent vicepremierul României, Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care va semna alături de mine, în cadrul ședinței festive a Consiliului Județean Maramureș, contractul de finanțare pentru reabilitarea drumului județean pe Valea Izei, în valoare de 116 milioane de lei, pe tronsonul cuprins între Bârsana și Săcel și 37 de milioane de lei pe tronsonul dintre Vadu Izei și Bârsana. Asta înseamnă să te ții de cuvânt! În ceea ce privește Aeroportul Internațional ”Maramureș”, pot spune că peste 80% dintre lucrările care au fost realizate sunt deja achitate și sperăm ca, în luna iunie, să fie reluate și zborurile. Sunt lucruri pe care încercăm să le facem din suflet, pentru cei care vin după noi”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.