Aceasta initiativa ii apartine cineastului elvetian Bernard Weber si a fost lansata dupa distrugerea statuii unui Budha gigant de la Bamiyan, in Afghanistan, de catre talibani in 2001, informeaza Rompres.
”Initiativa are drept scop crearea in premiera a unei constiinte globale de apartenenta la umanitate prin identificarea a sapte simboluri universale ale mostenirii noastre pe Pamant”, a explicat purtatorul de cuvant al organizatiei ”New7Wonders”, Tia Viering.
Voturile prin internet sau mesaje de tip SMS au sosit din toate partile lumii, a mai precizat ea, adaugand ca majoritatea acestora nu reflecta porniri soviniste sau xenofobe. Procesul de votare se va incheia la 7 iulie, rezultatul urmand sa fie anunta la Lisabona.
Conform ultimelor numatarori a voturilor, monumentele si constructiile ramase in cursa pentru un loc pe lista celor sapte noi minuni ale lumii sunt:
Acropolele ateniene
Orasul mayas Chichen-Itza din Mexic
Coloseumul roman
Turnul Eiffel din Paris
Marele Zid chinezesc
Ruinele inca de la Machu Picchu (Peru)
Orasul Petra din Iordania
Statuile din Insula Pastelui
Monolitii de la Stonehenge (Marea Britanie)
Mausoleul Taj Mahal din India
La o distanta mai mare de voturi se afla si templul din Angkor (Cambodgia), palatul Alhambra din Granada (Spania), moscheea Sfanta Sofia din Istanbul, templul Kiyomizu (Japonia), Piata Rosie si Kremlinul (Rusia), castelul Neuschwanstein (Germania), Statuia Libertatii (New York), statuia lui Iisus care domina orasul Rio de Janeiro, Opera din Sydney si orasul Timbuktu (Mali).
Cele 21 de monumente finaliste au fost selectionate in ianuarie 2006 dintr-o serie de 77 de propuneri, de un juriu format din arhitecti renumiti si prezidat de fostul director general al UNESCO, Federico Mayor.
Sursa: Ioana Osan