La nivelul județului Maramureș au fost distribuite 500 de afișe în cadrul Campaniei naţionale Bright Sky de prevenire a violenţei domestice şi a violenţei de gen. Acestea promovează aplicaţia digitală gratuită Bright Sky România şi au fost postate în locuri publice intens circulate. Totodată în mijloacele de transport în comun din Baia Mare rulează un spot video cu privire la această aplicație, iar un spot audio estre difuzat zilnic la Radio Sighet și în unele centre comerciale. De asemenea, în cazul unei sesizări, polițiștii care intervin la cazurile de violență domestică pot să ofere informaţii victimelor cu privire la aplicație și la modul în care funcționează.
Aplicația a fost creată pornind de la numărul mare de sesizări ale victimelor violenței domestice înregistrate la nivel național. De la începutul campaniei, la nivel național, s-a înregistrat o creștere de 15 procente la numărul de descărcări ale aplicației.
În județul Maramureș în perioada ianuarie-octombrie 2020 s-au înregistrat 463 de sesizări privind violența domestică, cu 76 de sesizări mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. În această perioadă au fost emise de către polițiști 198 de ordine de protecție provizorii, din care 173 au fost confirmate de către procuror.
Vă reamintim că în perioada 02 noiembrie – 10 decembrie 2020, Poliția Română, în parteneriat cu Vodafone România, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania, derulează la nivel naţional campania de informare a publicului larg cu privire la aplicația digitală Bright Sky România, adresată victimelor violenței domestice și a violenței de gen.
Aplicația este gratuită și o găsiți în App Store și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară. Aceasta se adresează și persoanelor care vor să vină în sprijinul victimelor violenței domestice, respectiv de gen precum și specialiștilor care intră în contact cu aceste victime.
De asemenea vă reamintim că meniul aplicaţiei Bright Sky România conține o bază de date cu servicii de asistenţă socială, explicaţii despre cauzele şi consecinţele violenţei domestice, modalităţile de acţiune ale abuzatorului, prevederile legale care pot proteja o victimă, măsurile care pot fi adoptate individual pentru creșterea siguranței în mediul online, precum şi un formular electronic prin completarea căruia victima îşi poate evalua rapid siguranța personală în cadrul relației. Sunt prezentate, de asemenea, informații și sfaturi utile legate de hărțuire și de consimțământul în relațiile sexuale, prezentându-se și studii de caz care exemplifică tipurile de comportament abuziv afișate cel mai frecvent în relațiile intime.
Cere ajutor specialiștilor atunci când relația ta a devenit abuzivă și nu știi ce să faci!
Iar atunci când viața și integritatea ta este amenințată, sesizează poliția!