Zilele mondiale fără telefon mobil sunt marcate în perioada 6-8 februarie. În aceste zile oamenilor li se propune să renunțe la folosirea telefoanelor mobile sau să reducă numărul convorbirilor.
Scopul manifestărilor este de a atrage atenţia utilizatorilor asupra impactului pe care îl are tehnologia în viaţa cotidiană şi asupra dependenţei de telefoanele mobile şi smartphone-uri, devenite indispensabile omului modern, care deseori se gândeşte că ar putea rămâne izolat de lume dacă ar renunţa la mobil.
Iniţiatorul manifestărilor prilejuite de zilele mondiale fără telefon mobil este scriitorul francez Philip Marso, autorul primului roman scris sub formă de SMS.
Zilele mondiale fără telefon mobil au fost marcate prima oară la 6 februarie 2001. Ziua de 6 februarie a fost aleasă deoarece în calendarul catolic este sărbătorită ziua Sfântului Gaston, nume care apare într-un popular cântec francez din anul 1970, în interpretarea lui Nino Ferrer: ”Gaston, sună telefonul, dar, ca întotdeauna, nimeni nu ridică receptorul”. Din anul 2004 se desfăşoară pe perioada a trei zile 6,7 şi 8 februarie.
Zilele mondiale fără telefon mobil se desfășoară cu scopul de a îndemna oamenii să reflecteze la modul în care tehnologia modernă a schimbat obiceiurile de comunicare, iar studiile astfel:
– Două treimi dintre utilizatori declară că îşi verifică telefonul, pentru mesaje, alerte sau apeluri, chiar dacă nu-l aud sunând sau vibrând.
– Aproape o jumătate dintre cei care au telefon mobil dorm cu el lângă pat, pentru că nu vor să piardă nici un apel sau mesaj.
– Mai mult de o jumătate dintre utilizatorii de smartphone accează internetul via mobil.
– Trei sferuri dintre adulţii care au un Smartphone spun că îi folosesc aplicaţiile pentru: orientare, coordonarea întâlnirilor, informaţii diverse, dar în special despre locaţii şi trafic, sau în situaţii de urgenţă.
– Unul din trei posesori spune că nu-şi poate imagina viaţa fără telefonul mobil.