Este o zi importantă în calendarul ortodox pentru creștini deoarece, astăzi, 6 decembrie, este prăznuit Sfântul Ierarh Nicolae. Își serbează onomastica persoanele care poartă numele de Nicolae sau Nicoleta, dar și alte nume derivate.
Cine a fost Sfântul Nicolae
Sfântul Nicolae cunoscut și sub numele de Nicolae de Mira, a fost un episcop creștin al orașului maritim antic grecesc Myra din Asia Mică în timpul Imperiului roman. Sfântul Nicolae este sfântul patron al marinarilor, negustorilor, arcașilor, hoților care regretă, copiilor și studenților din diverse orașe și țări din Europa. Reputația sa a evoluat în rândul credincioșilor, așa cum era obișnuit pentru sfinții creștini, iar legendarul său obicei de a face daruri secrete a dat naștere modelului tradițional al lui Moș Nicolae, apoi al lui Moș Crăciun.
Cele mai vechi relatări ale vieții sale au fost scrise la secole după moartea sa și conțin multe elemente legendare. Se spune că s-a născut în portul grecesc din Patara, regiunea Licia din Asia Mică din părinți creștini înstăriți. Tatăl său se chema Teofan, iar mama sa, Nona. Într-unul dintre primele incidente atestate și cele mai faimoase din viața sa, se spune că a salvat trei fete de la a fi forțate să se prostitueze, aruncând un sac de monede de aur pe fereastra casei lor în fiecare seară timp de trei nopți, pentru ca tatăl lor să poată plăti o zestre pentru fiecare dintre ele. Alte povești timpurii povestesc despre el calmând o furtună pe mare, salvând trei soldați nevinovați de executarea greșită și tăind un copac stăpânit de un demon. În tinerețe, se spune că a făcut un pelerinaj în Egipt și în zona Palestinei. La scurt timp după întoarcerea sa, a devenit episcop de Myra. Ulterior a fost aruncat în închisoare în timpul persecuției lui Dioclețian, dar a fost eliberat după ascensiunea împăratului Constantin cel Mare. O listă timpurie îl face participant la Primul Conciliu de la Niceea în 325, dar nu este menționat în nicio scriere de către alți participanți. Legendele târzii, nefondate, susțin că el a fost caterisit temporar și a fost întemnițat în timpul conciliului pentru că l-ar fi pălmuit pe ereticul Arie.
Potrivit statisticii Ministerului Afacerilor Interne, peste 800.000 de români își celebrează astăzi onomastica, de Sfântul Nicolae.
Printre cele mai comune nume de bărbați sărbătorite pe 6 decembrie sunt Nicolae, Nicușor sau Nicolai, în timp ce, în rândul femeilor, printre cele mai populare nume se află Niculina, Niculița sau Nicola.
Nicolae provine din greacă, de la „Nikolaos”, și este format din cuvintele „niko”, care înseamnă „victorie”, și „laos”, care se traduce prin „popor”. Astfel, numele Nicolae este tradus prin „învingătorul/victoria oamenilor/poporului”.
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Nicolae
De Sfântul Ierarh Nicolae, protectorul copiilor, al marinarilor și al celor nevoiași, își serbează onomastica persoanele care poarte numele: Niculai/Neculai; Nicuşor/Nicu/Nico; Niculae/ Niculaie/Nicolaie; Nicholas/Klaus; Nicola/Nicoleta; Niculina/Nicolina; Niculiţa/Neculiţa; Neculina/Necolina; Nicole/Nikole; Nicola/Nikola; Laie/Lae/Lică; Nichi/Nica.