Romania se afla, in acest an, in randul primelor zece state din lume din punct de vedere al sumelor primite de la muncitorii care lucreaza in strainatate, potrivit raportului referitor la sumele pe care le vor trimite acasa cetatenii care lucreaza in alte tari, realizat de Banca Mondiala. Numai de sarbatorile de Craciun, BNR se asteapta sa intrein tara peste 1 miliard de dolari.
Potrivit documentului, intitulat ”Remittance Trends 2007”, Romania va primi in acest an 6,8 miliarde de dolari de la romanii care lucreaza peste hotare, cifra care o situeaza in randul primelor zece state din lume din acest punct de vedere.
Cele mai semnificative sume din partea cetatenilor care lucreaza in strainatate vor intra, in acest an, in India – 27 miliarde dolari, Mexic – 25,7 miliarde de dolari si China – 25 miliarde de dolari, tari care ocupa primele trei pozitii in Top 10. Practic, cele trei tari acumuleaza o treime din totalul remiterilor muncitorilor din statele in dezvoltare.
Banca Mondiala estimeaza ca sumele totale pe care le vor primi tarile in dezvoltare de la muncitorii din strainatate se vor ridica, in 2007, la 240 miliarde dolari, in crestere fata de valoarea de 221 miliarde dolari consemnata in 2006. La nivel mondial, institutia financiara internationala estimeaza remiteri de fonduri de aproximativ 318 miliarde dolari.
Potrivit raportului institutiei, in randul primelor zece state beneficiare de fonduri din partea muncitorilor care lucreaza in alte tari se afla si state bogate precum Franta – 12,5 miliarde dolari, Spania – 8,9 miliarde dolari, Belgia – 7,2 miliarde de dolari, Marea Britanie si Germania – fiecare urmand sa primeasca 7 miliarde dolari. Fondurile trimise de muncitorii din strainatate reprezinta circa 0,5 la suta din Produsul Intern Brut al acestor tari.
Potrivit Bancii Mondiale, sumele trimise de muncitorii din strainatate incluse in raport reprezinta numai transferurile inregistrate oficial iar in aceste conditii valoarea totala a remiterilor ar putea fi semnificativ mai mare daca se adauga si remiterile prin intermediul unor canale informale.
Sursa: Rompres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult