Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi este pomenită în calendarul creştin ortodox în ziua de 7 iulie.
Sfânta Chiriachi a venit pe lume în chip de dar, ascultând Dumnezeu rugăciunea părinţilor săi, Dorotei şi Evsevia, care nu aveau copii. S-a născut într-o zi de duminică (Kyriakí – duminică, în limba greacă).
În timpul împăratului Diocleţian (284-305), părinţii Sfintei Chiriachi au fost duşi în părţile Meletiei (Armenia Mică), pentru a fi judecaţi pentru credinţa în Hristos.
Chiriachi a fost dusă în Nicomidia spre a fi cercetată de Maximian. Acolo tânăra a răbdat toate chinurile, mărturisindu-L pe Mântuitorul Iisus Hristos.
A fost trimisă de acolo în Bitinia la Ilarion, guvernatorul provinciei.
„Ilarion, cercetând pe muceniţă, a dus-o în capiştea idolilor. Acolo, rugându-se sfânta, s-a făcut cutremur mare, încât s-au zdrobit idolii şi s-au făcut praf. După aceasta, a urmat şi o furtună de vânt, care a împrăştiat praful idolilor şi un fulger a ars faţa stăpânitorului Ilarion, care, căzând din scaun, a murit”. (Vieţile Sfinţilor)
A fost condamnată la moarte prin tăierea capului, de către noul guvernator.
„Auzind Chiriachi această hotărâre, a cerut vreme să se roage. După ce s-a rugat mult, a învăţat pe creştinii cei ce-i urmaseră dreapta credinţă. Apoi, culcându-se pe pământ, şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu; mergând ostaşii aproape de dânsa, vrând să-i taie capul, dar văzând-o moartă, s-au spăimântat. Deci, s-a făcut glas dumnezeiesc către dânşii: ‘Mergeţi, fraţilor, şi propovăduiţi măririle lui Dumnezeu!’ Iar ostaşii, întorcându-se, au slăvit pe Dumnezeu